Сега четете
Гърция се сбогува с големия музикант Василис Карас

Гърция се сбогува с големия музикант Василис Карас

Гърция се сбогува с известния певец Василис Карас, който почина на Бъдни вечер на 70-годишна възраст в любимия си Солун.

От 8:00 часа множество хора с цветя в ръце се редяха, за да влизат в солунския православен исторически храм „Света София“, където в 10:00 ч. беше внесено тялото на музиканта сред аплодисменти и викове „безсмъртен“.

Карас се бореше с рак и беше настанен в болница в Солун, където почина в навечерието на Рождество Христово. Погребението му ще бъде утре в родното му село Кокинохори в района на Кавала.

Дълбокият глас на изпълнителя, познат и в България, има хиляди почитатели. Карас влезе в Световните рекорди на Гинес с това, че през 2017 година напълни софийската зала „Арена Армеец“ със 17 000 зрители, а още над 5 000 останаха отвън, тъй като не бяха успели да си купят билет. Така Карас се оказва първият европейски певец, за когото са били разпродадени билети за всички места на залата наведнъж.

Стилът на Василис Карас спада към така наречените песни „лаика́“ (буквално „народни“), които навлизат от края на 50-те години на миналия век и са наследник на гръцкото „ребе́тико“. Те обаче се отличават не само с фолклорно, но най-вече с поп и градско звучене, за разлика от „парадосиака́“ („традиционни“), отговарящи на фолклорното народно музикално творчество.

Вижте и

„Никога няма да ми омръзне да пея песента „Когато годините ти отминат“, е казал Карас при първата си поява пред публика. Бил е на 16 години и оттогава всеки път преди да излезе на сцена се е прекръствал и е запалвал кандило.

Преди да стане певец, композитор и автор на текстове и да завладее сърцата на народа – в Гърция, Кипър, България и не само, е поправял коли. По време на музикалната му кариера обаче негови албуми са ставали златни и платинени. Най-успешен сред тях е „Превърна ме в скитник“, продаден в повече от 180 000 копия, с текст и музика на Михалис Ракиндзис.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре