Сега четете
Възстановява се движението на трамвай №5

Възстановява се движението на трамвай №5

Движението на трамваите по линия №5, най-старата трамвайна линия в София, се възстановява от днес, съобщиха от Столична общината. Трамваите по линии 5 и 11 ще се движат до обръщателното колело в кв. Княжево“ по изцяло обновеното трамвайно трасе по бул. „Цар Борис III“. Обектът получи разрешение за ползване от държавна приемателна комисия, назначена от Дирекция „Национален строителен контрол“.

 

Цялостно са подменени релсовият път контактната мрежа, изградени са нови перони, монтирани са спиркови навеси. Реконструкцията на трамвайната линия по бул. „Цар Борис III“ бе извършена на два етапа, без частта на площад „Руски паметник”: с първи участък от „Съдебна палата“ до бул. „Бъкстон“ и втори от бул. „Бъкстон“ до кв. „Княжево“.

 

На бул. „Македония“ до Руски паметник бе изграден линеен парк, с нови дървета, храсти и различни видове цветя. Идейният проект за линейния парк е на френското архитектурно студио „Вилмот и асосие”, с управляващ директор Борина Андрю. Живият плет, характерен за обособеното трамвайно трасе е възстановен, като тази част от растителността, която е в добро състояние е запазена, а на останалите места е засадена нова.

 

Временната автобусна линия А5ТМ се закрива. Спирка с код 0880 „Кв. Овча купел“ е изместена след кръстовището с бул. „Овча купел“. На спирката ще спират трамвайни линии № 4, 5 и 11. Мотрисите от линия № 11 няма да спират на спирка с код 0881 „кв. Овча купел“.

 

Вижте и

Обновяването на трамвайния релсов път по бул. „Цар Борис III“ е част от проект „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II”, финансиран Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, в изпълнение на административен договор за безвъзмездна финансова помощ, сключен между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Столичната община. Проектът цели насърчаване ползването на електрически транспорт и намаляване на вредните емисии във въздуха, повишаване на привлекателността на градския транспорт на столицата, информираха още от общината.

 

Любословие.бг припомня, че ремонтът на трасето на трамвая започна през 2021 година.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре