Сега четете
Зам.-министър Михаил Околийски: Нямаме нужда от повече болници

Зам.-министър Михаил Околийски: Нямаме нужда от повече болници

Здравната система няма нужда от повече болници. Едва около 50% имаме използваемост на леглата. Този ресурс се харчи неефективно. Това заяви в „Денят започва“ Михаил Околийски, зам.-министър на здравеопазването.

С приемането на второ четене на бюджета на НЗОК вчера беше взето решение за отпадането на мораториума за финансирането на нови болници и медицински дейности през следващата година.

„Това е изключително непоследователно решение, защото беше съгласувано преди това с основните ни политически партньори и след това не беше гласувано в зала. Това е един от начините този рекорден бюджет да бъде разходван по най-добрия начин, а не да се разкриват нови и нови болници и с трикове като други адреси на същата болница, за да може да се разпределя този ресурс на все повече играчи. Ние имаме твърде много болници, те са над 320. В Австрия, която е сравнима като население, има 70 болници. Вместо всички партньори да се обединят и да вземат едни адекватни решения този рекорден бюджет за здраве така да се харчи, че да се усети от българските граждани, се стига до някакви дребнотемия и всъщност противоречиви решения“, коментира доц. Околийски.

„Трябва да има драконовски контрол, който се опитваме да практикуваме в НЗОК. Аз съм председател на надзора“, подчерта той.

Доц. Околийски обясни, че може би най-важното, върху което трябва да се съсредоточи здравната система е профилактиката.

„Трябва да говорим не за лечението на крайната фаза, а да има профилактика. Има ресурс за много добър скрининг и диагностика. Важно е да се извърши профилактичен преглед поне веднъж годишно. Само 30% от хората извършват такъв“, обясни зам.здравният министър.

Той посочи, че най-голямото доплащане от пациентите не е за операции например, а за са за сравнително евтино струващите лекарства.

„С малки суми, но редовно. Те не се усещат от средната класа и богатите, но удрят по джоба на най-бедните“, каза доц. Околийски.

Вижте и

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре