Български учен е водещ автор в мащабно проучване на НАСА

Проф. Огнян Колев от Института по невробиология към Българската академия на науките (БАН) е водещ автор в мащабно изследване на учени от НАСА, което беше публикувано в престижното издание Journal of Vestibular Research. Публикацията е резултат от дългогодишния съвместен труд на Американската космическа агенция и българския професор, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

 

Публикуваното проучване е най-мащабното, правено от НАСА досега, а водещата роля на проф. Колев, за осъществяването му, е изключително признание за България. То проследява 20 полета на космическата совалка на НАСА и изследва проблемите в координацията на движенията на астронавтите. Засяга два аспекта – успешно пилотиране на космичeския кораб, особено при приземяване и маневриране, и правилното изпълнение на рутинните задачи и експерименти по време на полета, обясняват от МОН.

 

“Колкото и да е напреднала, и продължава да се усъвършенства технологията на космическия кораб и уредите му, от ключово значение за успешно осъществяване на полета и задачите му е човешкият фактор – астронавтът”, изтъква проф. Колев.

 

Вижте и

Той има още няколко съвместни статии с учени от НАСА, една от които беше публикувана преди няколко години в Nature Sci Reports. “За мен е удоволствие, че повече от две десетилетия си сътруднича с най-голямата научна организация в света – НАСА, в провеждането на научни експерименти, и че съм бил награждаван от нея“, казва проф. Колев.

 

Проф. Огнян Колев е специалист невролог и водещ отоневролог с международен авторитет. Извършва диагностика и лечение на неврологични заболявания. Завършва Медицинския университет в София, в специалност “Нервни болести”. През 1985 г. придобива научна и образователна степен „доктор“, а през 1999 г. става доктор на медицинските науки. През същата година е избран за доцент, а от 2003 г. е избран за професор по неврология към Медицинския университет, София. От 2001 г. проф. Колев е началник на диагностично-консултативен блок на Университетската болница по неврология и психиатрия „Св. Наум“ в София. В продължение на девет години е зам.-директор на УСБАЛНП „Св. Наум“. Проф. Колев има многобройни публикации в международни журнали в областта на неврологията и отоневрологията. Издава „Учебник по отоневрология – съвременни аспекти“ и е съавтор на шест учебника по неврология за студенти, специалисти по неврология и общопрактикуващи лекари. Към момента е част и от екипа специалисти на Медицински център по сърдечно-съдови заболявания, София.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре