Сега четете
Откриват преплетена изложба на Даниела Тодорова в галерия Сердика

Откриват преплетена изложба на Даниела Тодорова в галерия Сердика

Еекспозицията „Преплетено“  галерия Сердика ще представи творбите на Даниела Тодорова от утре – 13 декември до 13 януари 2024 г. Съорганизатор на изложбата е Фондация АМАТЕРАС, с подкрепата на

Национален фонд култура, Столична община и Пазари ВЪЗРАЖДАНЕ.
Изложбата е част от втория панел събития на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2023.
Изложбата ПРЕПЛЕТЕНО е авторски проект на Даниела Тодорова, втори по ред в годината на нейния 60 годишен юбилей след успешната експозиция в галерия „Средец“ на Министерство на културата. Тя е автор с утвърдено име в сферата на хартиеното изкуство  и куратор на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ. Този проект е част от раздела „Самостоятелни изложби“ и е заключителното събитие в тазгодишната програма на фестивала и творчески акцент в шестото десетилетие на своя куратор и създател.
Мястото на изложбата е подбрано не случайно. Галерия „Сердика“ се намира в сърцето на стара София – Женски пазар, само на 50 метра от мястото, където авторката е родена и израснала.  Проектът е посветен на тема, вълнуваща Даниела от години и е свързана с преплитането на време, пространство и форма на изразяване. Колекцията съдържа свитъци и пана, допълнени от инсталация, обединяваща цялото пространство. Изложбата се превръща в едно цяло произведение, в което всеки отделен елемент допълва останалите. Свитъците са едни от най-предпочитаните форми от авторката в цялото ѝ творчество,  носещи не само послания и изображения, но често са и част от големи пространствени инсталации. Комбинацията от хартиени и релефни фрагменти допълва усещането за движение и лекота, което тя иска да внуши.

Творческият ѝ път започва в сферата на монументалните изкуства с редица награди за изкуството в архитектурата в България и чужбина. През 2008 г. във Финландия  е пленена от възможностите на хартиеното изкуство и това е доминиращо в нейното творчество през последните 20 години. Характерни са произведенията в естествена белота и фини структури, отправящи различни послания.

Вижте и

За този проект Даниела Тодорова споделя:                 „Основен фокус в цялото ми творчество, независимо от медията, са духовните послания, втъкани в символични произведения. В годините съм преминала през различни медии; графика, карикатура, живопис, стъклопис и иконопис. Преди почти 20 години открих неподозираните възможности за създаване на голямоформатни произведения, носещи лекота и виталност, чрез  езика на този древен материал хартията. Това и до днес е любимата ми медия, на която посветих години не само за себе си, но и за редица артисти от цял свят. Вярата ми в единството и срещата на съдба и реалност е в основата на този проект, носещ символичното име ПРЕПЛИТАНЕ.“.
Изложбата може да бъде видяна от вторник до събота между 11 и 18 ч.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре