Сега четете
Борисов премиер, а Пеевски или аз вицепремиер е в сферата на научната фантастика

Борисов премиер, а Пеевски или аз вицепремиер е в сферата на научната фантастика

Благодарностите на Зеленски към Борисов, Пеевски и Петков за втората порция военна помощ показва, че са откроени политическите сили, които са гласували „за“. Не мисля, че Зеленски или някой отвън може да легитимира която и да е партия в България. Това каза финансовият министър Асен Василев в предаването „На фокус“.

Моите отношения с Парламента винаги са били изключително прагматични, налагало ми се е да приемам бюджет или актуализация без ясно мнозинство, каза Василев.

Подкрепата от страна на ГЕРБ за бюджета не беше изведнъж, те имаха определени искания, да се намали приходната част, каза финансовият министър. Когато се постигна споразумение по основните точки те подкрепиха бюджета, допълни той.

Моите позиции не са били на сближаване с някой или друг, те са ясни, ако се окажат подобни на други, това е добре, каза политикът. Един министър трябва да има свободата да подбира екипа си, да взима решения, които по Конституция са негово право, но това трябва да е съгласувано с политическата подкрепа, която е поставила този човек на министерския пост, посочи Василев.

Кой е шеф на „Пирогов“ се интересува само Здравната комисия, заяви министърът.

Законът на бюджета беше публикуван преди изказването на президента, този закон не е променен, т.е. промени по това, за което той говори няма да има, защото такъв текст няма, посочи Василев.

Василев коментира изказването на Чолаков, че Борисов трябва да е премиер, а той или Пеевски да бъде вицепремиер. „Това бих го сложил в категорията научна фантастика“, каза той.

Това, което се случи по време на настоящото правителство е, че приемахме законите, свързани с второто плащане на ПВУ – създаде се антикорупционната комисия, тръгна реформата в енергетиката, тръгнаха ключови промени по регулаторите, каза Василев.

Няма хипотеза, в която ГЕРБ могат да излъчат друг премиер, а не Мария Габриел, посочи той.

Вижте и

Президентът не работи за българския национален интерес, в Конституцията пише ясно, кой може да я пипа, посочи още политикът.

Министърът на финансите обясни, че „Лукойл“ са платили тази година около 400 млн. лв. данъци. Не съм ходил на тайни срещи с никого, така коментира той думите на Росен Христов за тайни срещи на управляващите с „Лукойл“. На въпроса за продажбата на „Лукойл“ той посочи, че ако има такава тя трябва да се случи с ясен стратегически инвеститор, ясен собственик на въпросното дружество. Да се продаде такъв стратегически актив на офшорка не е приемливо за българското правителство, каза той. Фиктивна продажба няма да се случи, докато имам участие в процеса, заяви Василев.

По негови думи договорът с „Боташ“ е неизгоден за България. Причината е, че има неустойки и се дава преференциален достъп до българската газопреносна мрежа на „Боташ“, следователно договорът е неравностоен, поясни Василев.

Правителството съществува, защото има определени задачи към България и докато те се вършат то ще оцелее, заяви министърът.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре