Сега четете
Мария Габриел представи мобилното приложение „Пътувай информирано“

Мария Габриел представи мобилното приложение „Пътувай информирано“

Мобилното приложение „Пътувай информирано“ представи официално днес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в София Тех Парк.

Приложението е проект на дирекция „Ситуационен център“ в Министерство на външните работи (МВнР), финансиран от Фонда за двустранни отношения на Европейската икономическа общност и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021.

Показваме, че с данни, с ресурс, с дух на екип, правим така, че България да се позиционира в сферата на иновациите. България е единствената страна на картата на Европа, която има приложение за пътуване с чатбот, каза Мария Габриел. Тя благодари на всички, които са ангажирани със създаването на апликацията.

Габриел открои три послания – данни, ресурс, екип. Тя обясни, че приложението е разработено въз основа на анализ на данни на потребителите. За нас повече от всякога тази постоянна, регулярна връзка с тези, които ще използват мобилното приложение, е важна – не само за неговото разработване, но и за неговото развитие и популяризиране, изтъкна Габриел.

Тя открои, че днес един от най-важните ресурси е информацията. Искаме всички български граждани да разполагат с точна и навременна информация за това къде ще пътуват, какво е необходимо да знаят, документи, заяви Габриел. Тя посочи, че за нея е важно, че се развива и доизгражда силната база по отношение на кризисни ситуации и непредвидени обстоятелства. За мен тази информация е ресурс. Да позволим на всеки, който пътува, да го прави информирано, изтъкна Габриел.

Целевата аудитория са българските граждани, пътуващи в чужбина, и тези зад граница, обясни Таня Димитрова, директор на дирекция „Ситуационен център“ в МВнР. Тя посочи, че апликацията предоставя цялата необходима информация относно документи за пътуване, ниво на риск, изисквания, включително здравни, достъп до контактите на българските задгранични представителства по света.

Вижте и

В стремежа си да сме иновативни успяхме да изработим първото мобилно приложение на европейска държава, свързано с пътуване, което разполага с чатбот. Функционалността на апликацията се подпомага от изкуствен интелект, който извлича информация от огромна база данни, обясни Димитрова.

По време на представянето на апликацията бяха показани и неговите функционалности. Приложението е напълно безплатно и не съдържа реклами. Съвместимо е с Android и iOS. Съдържа важни съобщения и известия, които варират според държавите на потребителския интерес. Регистрацията в приложението е препоръчителна, но не и задължителна. Приложението има необходимата информация за всички държави по света. То разполага и със SOS бутон за кризисни ситуации. За да се активира, трябва повторно потвърждаване, отваря се формуляр с опции за типа на спешната ситуация и опцията „в безопасност съм“.

Снежана Смиловска, представител на Националното координационно звено за финансов механизъм, подчерта, че проектът осигурява добри възможности на българите, пътуващи в чужбина, при кризисни ситуации.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре