Сега четете
Ще бъдат взети мерки за български граждани, задържани на летището в Лутън

Ще бъдат взети мерки за български граждани, задържани на летището в Лутън

Не съм получила информация, ще бъдат взети мерки. Това каза вицепремиерът Мария Габриел по време на блицконтрол в Народното събрание на въпрос от Костадин Костадинов („Възраждане“), свързан със случай от миналата седмица, при който за шест часа са задържани български граждани на летище Лутън, пристигайки от София в Лондон с полет на Wizz Air, конфискувани са им телефони и компютри.

 

По думите му на Костадинов задържаните са разпитвани от офицери от английските тайни служби дали знаят руски, дали са руснаци, дали симпатизират на Путин, ходили ли са в Русия, „дали гласуват за екстремистката руска партия „Възраждане“.

 

Габриел отбеляза, че България има стратегическо партньорство с Великобритания. Бях в Лондон, където заедно с Джеймс Клевърли подписахме декларация, в която много ясно поставихме, че в следващите месеци и години ние ще работим по ключови области и една от тези области е свързана с върховенството на правото, със защитата на правата и фундаменталните ценности, припомни тя.

 

Вижте и

„Признавам, че не съм получила информация за случая, който цитирахте, на летище Лутън с пътници на Wizz Air. Ще бъдат взети незабавно мерки и Министерство на външните работи ще проведе разговори, включително и с посланика на страната в България, за да изясним всички обстоятелства“, заяви Габриел.

 

От моя страна е ясно – когато става въпрос за сънародник, за българин, в която и част на света да е, няма значение държавата, в която това се случва, има значение ние да защитим неговите права, посочи вицепремиерът

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре