Сега четете
Парламентът прие на първо четене проектобюджета на ДОО за 2024 г.

Парламентът прие на първо четене проектобюджета на ДОО за 2024 г.

Парламентът прие на първо четене Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. със 135 гласа „за“, 30 „против“ и 32 „въздържал се“.

 

Проектът предвижда от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., да се осъвременят с 11 на сто. От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, при пълен осигурителен стаж, ще се повиши от 523,04 лв. на 580,57 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на 3400 лева. Социалната пенсия за старост ще се увеличи на 307,07 лева.

 

През 2024 г. за изплащане на всички видове пенсии и добавките към тях са предвидени 21,6 млрд. лева. Предвидените разходи са с 2,440 млрд. лв., или с 12,7 на сто повече спрямо 2023 година.

 

От 1 януари 2024 г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и тютюнопроизводителите се увеличава от 780 на 933 лева. Повишава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 3400 лв. на 3750 лева.

 

В законопроекта е предвидено от 1 юли 2024 г. да се увеличи т.нар. вдовишка добавка от досегашните 26,5 на сто на 30 на сто от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг или съпруга. Увеличава се и максималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 85,71 лв. на 107,14 лева.

 

Предвидени са и промени, съгласно които първите два работни дни от временната неработоспособност ще бъдат заплащани от осигурителя, а от третия ден на настъпване на неработоспособността – от държавното обществено осигуряване.

 

От опозицията възразиха срещу замразяването на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст на 780 лева и на минималния дневен размер на обезщетение за безработица на 18 лева.

 

Няма как да се съгласим, че можем да провеждаме демографска политика при положение, че не увеличаваме обезщетението за майчинство през втората година, заяви Георги Георгиев („Възраждане“) и добави, че ще направят предложение за увеличаване между първо и второ четене. Той коментира, че навсякъде „се тръби“ какво огромно увеличение на пенсиите ще има. Това не е вярно, управляващите просто спазват закона, посочи Георгиев.

 

Георги Гьоков („БСП за България“) каза, че трябва да се поддържа връзка между обезщетението за майчинство и минималната работна заплата, а замразяването му ще насърчава ранното завръщане на работа. Ако нямаше рестрикции в разходната част, бих казал, че бюджетът на ДОО за 2024 г. прилича на миналогодишния с отразените инфлационни процеси и законови промени, коментира той. Според Гьоков увеличението на пенсиите ще бъде „изядено“ от инфлацията още преди да бъде получено. Той коментира, че от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) са си приписали всички постижения в социалната сфера на предишното управление, въпреки че мерките са били включени в програмата под натиск от БСП.

 

Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ) посочи, че проектобюджетът продължава политиките и на предходния законопроект, и на бюджета за 2022 година. Той отбеляза, че за тази година е ключово прилагането на швейцарското правило и увеличаването на пенсиите с 11%. Арабаджиев коментира, че може да се помисли за механизъм за определяне на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години, но да се обвърже с минималната работна заплата не е най-подходящият. Той каза, че има ръст на максималния размер на обезщетение за безработица, но минималният остава същият. Има резон да се увеличи тази сума, най-малкото ако погледнем за 24 месеца назад – едно лице би трябвало да получи поне 21 лв. на ден, посочи Арабаджиев.

 

Вижте и

С 21 лева отново тези хора са под прага на бедността, възрази Георги Георгиев от „Възраждане“.

 

Илиана Жекова (ГЕРБ-СДС) каза, че в проектобюджета на ДОО не са включени значими промени и реформи, но той гарантира социалните права на българските граждани и функционирането на системата. В системата на ДОО обвързването на което и да е обезщетение с минималната работна заплата противоречи на осигурителните принципи и предназначението на обезщетението да компенсира загубен трудов доход, посочи тя и допълни, че са твърдо против такъв подход. Справедливо е да се проведе широко обществено обсъждане и да се потърси вариант за обвързване на обезщетенията за отглеждане на дете до двегодишна възраст с приноса на всяко осигурено лице, каза Жекова. Според ГЕРБ-СДС подпомагането на младите родители с различни видове помощи, чрез които да бъдат насърчавани да раждат и отглеждат повече деца, трябва да се случва по линия на социалното подпомагане.

 

Искрен Митев (ПП-ДБ) посочи, че последния път, когато са управлявали БСП – кабинетът „Орешарски“, пенсията се е вдигнала с един лев, а при кабинета „Петков“ с 238 лева.

 

Георги Гьоков го репликира, че по времето на Орешарски увеличението е с 2-3%, след като е било възстановено швейцарското правило, което Симеон Дянков и ГЕРБ не прилагали три-четири години. Хайде, ще приема, че вие сте вдигнали пенсиите с 38,9%, сега сте пак в управлението, вдигнете ги пак с толкова, като ги няма БСП, призова той.

 

Депутатите решиха срокът за предложения по бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване за 2024 г. да бъде пет дни, до 6 декември включително.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре