Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме, или сме в грешна посока

Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите, които трябва да се приемат, с изпълнението на управленската програма, или ние през последните две седмици сме се отклонили в грешна посока, коментира премиерът Николай Денков на брифинг в парламента на въпрос за избора на подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По думите му това е залогът и затова емоциите са малко по-високи.

 

С избора на този подуправител на НЗОК бяха нарушени два принципа, посочи той. Денков отбеляза, че лично е виждал сигнал от Държавна агенция „Национална сигурност“ към прокуратурата за това, че този човек е лобирал. Назначаването му на позиция, която е свързана с разпределението на осем млрд. лева годишно е проблем и ГЕРБ, и ДПС това го знаят, добави премиерът. Миналата седмица министър-председателят е наредил докладът да бъде изпратен до Росен Желязков.

 

Денков призова ГЕРБ да изтеглят проф. Момчил Мавров от поста.

 

Беше демонстриран един начин за вземане на решения, който е абсолютно неприемлив и може да бъде изключително опасен, даже фатален за развитието на България, ако бъде приложен в следващите дни и седмици, предупреди министър-председателят, защото се очаква да бъдат гласувани промените в Конституцията, избран съставът на антикорупционната комисия, както и на регулатори.

 

Договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи – ние трябва да имаме съгласие хората, които се назначават, да бъдат приемливи и за двете страни, в смисъл че няма проблеми от този тип, припомни Николай Денков. Той добави, че вчера обаче, силово, със съдействието на „Възраждане“, ГЕРБ и ДПС са избрали проф. Мавров за подуправител на НЗОК.

 

Според премиера е важно да бъде разписан механизмът за вземане на решения между формациите в управлението. В този смисъл, по неговите думи това, което се случи вчера, е било тест. Очакваме от ГЕРБ най-сетне, след като сме им изпратили документа през юни-юли, той да бъде подписан, настоя Денков. Той каза, че ГЕРБ се опитва да работят на квотен принцип. Ние от самото начало сме казали с Мария Габриел, че това няма да стане и начинът да се реализира сътрудничеството в управлението е лицата, които се избират, да бъдат приемливи и за мен, и за нея, така че да знаем, че няма да има лица със съмнителна репутация, подчерта премиерът. Той добави, че вчера това е било нарушено.

 

Аз съм доста добре с нервите, не ме интересуват дребните заяждания, провокации, които са всекидневие, увери Денков и отказа да коментира изявления на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски от последните дни. Интересува ме дали вървим в правилната посока, добави премиерът. По думите му, ако това не стане, от това правителство няма смисъл – него го има, защото има парламент. И обратното – този парламент го има, защото има правителство, което „бута“ нещата в правилната посока и трябва да работи координирано с Народното събрание.

Ние сме на една ръка разстояние от Шенген, трябва да продължим да работим за българските граждани, каза министър-председателят.

Вижте и

 

От две седмици ГЕРБ вече бави приемането на правилата за избор на състав на антикорупционната комисия, което е ключово за борбата с корупцията, съобщи още Денков.

 

Какво означава антикорупционната комисия да бъде напълнена с хора като този, който гласувахме вчера, попита той и отговори – означава да „превъртим“ играта отново и да се окаже, че хората със съмнителни качества се опитват да управляват България.

 

Следя министрите да си изпълняват задълженията, да си придвижват нещата, увери още премиерът и припомни, че е поставил условие на вътрешния министър на Калин Стоянов да има ясни резултати от разследването във връзка с полицейското насилие по време на протеста срещу Българския футболен съюз. Неофициалната информация от министър Стоянов по думите на Денков е, че има напредък и можем да очакваме решителни резултати.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре