Сега четете
Съветът за икономически анализи ще представи данни за недостига на медицински специалисти

Съветът за икономически анализи ще представи данни за недостига на медицински специалисти

Съветът за икономически анализи ще представи днес данни от свое изследване, посветено на недостига на медицински специалисти в здравеопазването в България, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Пресконференцията ще се състои от 14:00 ч. в „Гранитна зала“.

Автори на изследването са Ралица Симеонова-Ганева и Калоян Ганев – доценти по икономика и иконометрия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и членове на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет.

Анализът представя основни факти относно осигуреността с медицински специалисти в България. Според авторите на анализа най-сериозен е дефицитът на медицински сестри, което съответства на недостиг от приблизително 16,9 хиляди специалисти с този профил. При лекарите недостигът е от приблизително 1 000 общопрактикуващи лекари и от над 460 психиатри. Понастоящем образователната система успява само частично да компенсира напускането на лекари и медицински сестри. Потребностите, определени от съществуващите вече дефицити, остават незадоволени.

Вижте и

Съветът за икономически анализи, създаден с постановление на кабинета от 2023 г., поставя основите на процес на постепенно и устойчиво осигуряване на българското правителство със задълбочена академична икономическа експертиза, която да бъде отправна точка при вземането на стратегически решения за промяна в политиката.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре