Сега четете
Министър Асен Василев се готви да извърши нарушение на Конституцията

Министър Асен Василев се готви да извърши нарушение на Конституцията

„Министерство на финансите в лицето на министър Асен Василев се готви да извърши нарушение на Конституцията и поредното национално предателство. Ние от „Възраждане“ се обявяваме категорично против това намерение и ще сезираме отговорните институции в това число и прокуратурата“. Това посочи в декларация от парламентарната трибуна Даниел Петров от ПГ „Възраждане“ във връзка със земите от Държавния поземлен фонд. В декларацията се посочва, че финансовият министър Асен Василев е излъгал, че няма намерение за продажбата на земи от Държавния поземлен фонд с внесения за разглеждане в парламента Законопроект за държавния бюджет за 2024 г. Според „Възраждане“ с продажбата на тези земи ще се даде възможност на определени лица да закупят за жълти стотинки една пета от Държавния поземлен фонд.

От „Възраждане“ категорично възразяваме срещу това намерение на Асен Василев и напомняме, че в Конституцията на България е написано, че държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и обществото, а земята е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и обществото, се посочва в декларацията.

В текста се изтъква още, че с пускането за продажба чрез поименни компенсационни бонове на близо 700 хиляди декара земи от Държавния поземлен фонд с прогнозен приход от 340 млн. лв или над една пета от земята, която се стопанисва Министерство на земеделието, храните и горите, се ощетяват малките земеделски производители. Това е земеделската земя, с която се оземляват малките земеделски производители – това са пасищата, мерите, ливадите, които се използват от българските животновъди, каза Петров.

Той припомни, че на свой брифинг Асен Василев е отрекъл да има заложени такива приходи в бюджета за 2024 г. „Отрече и излъга. На въпроси на журналисти дали средствата не са заложени в бюджетната прогноза за 2025 г. , която е неразделна част от Закона за държавния бюджет – той отговори: нито в бюджета, нито в бюджетната прогноза за 2025 г. Но в бюджетната прогноза, която е публична, има приход от точно 340 млн. лв. , още по-интересното е, че има и становище от Министерство на земеделието, което е негативно“, добави депутатът.

Вижте и

Миналата седмица в своя позиция от „Възраждане“ посочиха, че Асен Василев има намерение да пусне за продажба земи от Държавния поземлен фонд и заявяват, че категорично възразяват срещу това.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре