Сега четете
Ако няма обявено бедствено положение и електрозахранването не бъде възстановено до 24 часа, се заплаща компенсация от 30 лева на клиент

Ако няма обявено бедствено положение и електрозахранването не бъде възстановено до 24 часа, се заплаща компенсация от 30 лева на клиент

Когато има авария в градските райони, в срок от 2 часа трябва да се създаде необходима организация и да започне възстановяване на снабдяването. Това е записано в общите условия на трите електроразпределителни дружества, утвърдени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг пред журналисти след края на откритото заседание, на което бе обявено, че по изчисления на „Булгаргаз“ към днешна дата цената на природния газ през следващия месец ще бъде със 7,5 процента по-висока спрямо настоящата през ноември. По думите на Иванов в извънградските райони този срок е до 4 часа.

Ако електрозахранването не бъде възстановено до 24 часа, електроразпределителното дружество заплаща еднократна компенсация от 30 лева на всеки клиент, посочи председателят на КЕВР. Ако това прекъсване продължи над 36 часа – тогава за всеки последващ период от 12 часа над 36-те часа се заплащат 20 лева на всеки клиент. „Така до възстановяването на захранването“, коментира Иванов. Тези текстове се прилагат във всички случаи, когато има прекъсване на електрозахранването с изключение на тези, когато има форсмажорни обстоятелства и бедствието бъде потвърдено със заповед на областния управител. „Ако има заповед, с която в областта се въвежда положение поради настъпило бедствие, тогава срокът на това прекъсване престава да важи за периода на обявеното положение“, уточни Иванов.

КЕВР от 2017 г. ежегодно извършва проверка за направените инвестиции от страна на електроразпределителните дружества, изтъкна Иван Иванов. Комисията налага и съответните санкции. Той посочи, че за периода от 2018 г. до 2020 г. признатите инвестиции за трите електроразпределителни дружества са 620 млн. лева. За следващите 3 години – 2021 г. до 2023 г., тези инвестиции са 611 млн. лева. „Комисията за енергийно и водно регулиране е признала общо на трите дружества за 6-годишния период 1 млрд. и 200 млн. лева“, заяви Иван Иванов. Той обясни, че когато КЕВР извършва контрол, се проверява дали заложените инвестиции са осъществени в пълния си обем. Освен това Комисията ежегодно налага санкции на електроразпределителните дружества, ако не са изпълнили тези инвестиции, отбеляза Иванов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре