Сега четете
България е държана за заложник, когато става въпрос за разширяването на Шенген

България е държана за заложник, когато става въпрос за разширяването на Шенген

Влизането на Западните Балкани в ЕС е в политически и икономически интерес на България, но след като се присъединят, новите страни трябва да бъдат верни членове на Евросъюза, каза премиерът.

Николай Денков пред Euronews: България е държана за заложник, когато става въпрос за разширяването на Шенген

 

Пред Euronews Николай Денков заяви, че страната му е изпълнила всички критерии на Евросъюза за присъединяване към зоната без граници за пътуване, но все още е блокирана за влизане в Шенгенското пространство от някои държави-членки като Австрия.

 

„Когато се срещнах с канцлера Нехамер в Австрия, той беше много ясен, че самият той няма проблеми с България и Румъния като такива днес“, каза министър-председателят.

 

„Неговият проблем е как функционира Шенгенското пространство като цяло. Така че за мен това е по-скоро дискусия между Австрия и Европейския съюз отколкото между България и Австрия. Разбира се, ние сме жертвите на тази ситуация. Ние, както казах днес, се чувстваме малко като заложници в тази ситуация. Надявам се, че през декември ще има положително развитие“.

 

Денков отхвърли и критиките от Унгария и Сърбия след като България обяви, че планира да въведе такса за преноса на руски газ през своя територия.

 

И двамата вносители на природен газ от Москва – Будапеща и Белград, се опасяват, че мярката ще доведе до по-високи цени на горивата.

 

Но министър-председателят каза, че законът не е насочен към тях.

 

„Начинът, по който се прилага тази такса, не поставя никакви изисквания за извършване на плащания от получаващите страни като Унгария или други страни. Тя е определена по такъв начин, че следва да се плаща от „Газпром“, а аз имах разговори с унгарския министър-председател Орбан и със сръбския министър-председател и им казах, че това не е срещу техните граждани. Не искаме да им причиняваме вреди по никакъв начин. Това, което искаме е да отнемем част от печалбата на руската военна машина, защото тя се захранва буквално от „Газпром“ в известен смисъл“.

Вижте и

 

Преди това България блокира преговорите за членство в ЕС на Северна Македония поради опасения, относно правата на националните малцинства. Миналата година обаче бе постигнато споразумение по въпроса и София няма повече искания към Северна Македония.

 

„Не, нямаме повече искания. Има много ясно решение от миналата 2022 година“, заяви Денков.

 

„Всъщност въпросът е между Северна Македония и Европейския съюз. Така, че това е въпрос на преговори с тях, не с България днес. Това, което очакваме е споразумението да бъде изпълнено от страна на Северна Македония, както се очаква“.

 

Той добави, че влизането на Западните Балкани в ЕС е в политически и икономически интерес на България, но предупреди, че след като се присъединят, новите страни трябва да бъдат верни членове на Евросъюза.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре