Сега четете
12-килограмова зелка изтеглиха в Габровско

12-килограмова зелка изтеглиха в Габровско

Най-голямата и вкусна зелка у нас отгледа Ибрахим Карагьозов от габровското село Ряховците

 

Земеделецът постави невероятен рекорд и спечели първо място в конкурс по време на Празника на зелето. Неговият зеленчук тежи внушителните 11 килограма и 800 грама, като с размерите си отвя конкуренцията и показа, че размерът винаги има значение, разкрива България днес.

 

„Записах се в конкурса изцяло на майтап. Племенникът ми участваше в организацията и ми сподели, че зелките на участниците тежат около 6-7 кг. Когато чух това, си казах, че може би ще имам реален шанс да спечеля с моето почти 12-килограмово зеле“, разказва Ибрахим. По думите му зелката му имала и близначка, но решил нея да не я взима, а да си я остави за вкусна гозба вкъщи.

„Спечелих грамота за първо място и сега се шегувам с жената, че когато отивам да пазара да си продавам зелето, ще си закачам грамотата на врата, за да привличам клиенти“, шегува се земеделецът.

 

Ибрахим разкри, че цялото село е прославено с ряховското зеле и по-вкусно от него няма. Тайната е в семето, което местните сами произвеждат, а процесът е много дълъг.

Вижте и

 

„Когато зелето узрее наесен, го вадим с корена, а след това правим един трап, в който го заравяме. Хубаво го отъпкваме, след което отгоре го зариваме, за да не са открити корените, и накрая го поливаме. През пролетта главите се пръскат и оттам избиват стъбла, които цяло лято цъфтят. Така процесът продължава, докато не се образуват малки шушулки, които се обрязват, и от тях изкарваме готовите зелки за новата реколта зеле“, издава тайната на вкусния зеленчук Карагьозов. По негови думи се наема да полива зелето в продължение на два часа на всеки три дни, а за целта лично той използва кладенчова вода.

„Всички ми казваха, че студената вода ще съсипе зелето, но бях сигурен в себе си и уменията си. Радвам се, че не ги послушах, защото сега отглеждам най-доброто зеле и това много се цени. Реколтата ми достига до 5-6 тона. Разбира се, ми се налага да го продавам, защото няма как с жена ми да изядем всичко това“, заключва през смях Ибрахим.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре