Сега четете
548 български училища са със статут на иновативни

548 български училища са със статут на иновативни

За учебната 2023/2024 година 548 български училища са със статут на иновативни, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на откриването на националната конференция с международно участие „Умения за иновации в образованието“. Във фокуса на събитието са професионалното развитие на педагогическите специалисти, ученето чрез игра и STEAM образованието, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

 

„Образованието на 21-ви век е свързано с редица предизвикателства, а същевременно това е консервативна система. Тя обаче също се променя – в името на бъдещето на нашите деца и по-добрата им реализация“, подчерта министър Цоков. По думите му пандемията от КОВИД-19 е оказала влияние за бързо навлизане на повече дигитални решения. „Днес обаче е време на оценка и надграждане на добре работещите решения и изолиране на тези, които не доведоха до очакваните резултати“, обясни министър Цоков.

 

В своето изказване той цитира Едуард де Боно и известната му мисъл, че „ако не проектирате бъдещето, някой или нещо друго ще го проектира вместо вас“. „Затова призовавам професионалистите и тези, които са част от образователната ни система, да бъдат тези, които да проектират бъдещето на образованието. Защото в противен случай има опасността някой друг да го направи вместо тях“, подчерта проф. Цоков.

 

Събитието събира на едно място над 400 директори на училища, учители, представители на институции, неправителствени организации, образователни експерти, медии и други заинтересовани лица. Организатор е Центърът за творческо обучение.

 

Форумът ще предостави възможности за диалог и обмен на добри практики в развитието на ключови умения на учители и ученици с подкрепата на технологиите и иновативни методи на преподаване. Ще бъде отделено внимание и на теми, като мотивацията за учене през целия живот, технологиите в подкрепа на приобщаващото образование, STEM и STEAM образованието, и проектно базираното учене, ученето чрез игра, както и социално-емоционалното образование.

 

Ще има презентации и панелни дискусии с водещи експерти. Представители на Google for Education ще покажат доклада си за бъдещето на образованието. Специален гост е Сорен Томсен, ръководител на въздействието на програмите на LEGO® Education, Дания. В световен мащаб той работи за въвеждане на ученето чрез игра, като двигател на въздействие върху обучението, което вдъхновява и развива „строителите“ на бъдещето. Сред гостите са и други международни лектори, като Олав Адами, основател на Fourcast for Education Белгия; Толга Йълдъръм, мениджър на международните програми за космическо обучение Space Camp Turkey, Гонзало Санчес от Edpuzzle и други.

 

В панелни дискусии се включват директори и учители на училища, и на детски градини от София, Пловдив, Бургас, Хасково, село Цонево, Видин, Карнобат, Свищов, Гоце Делчев, Русе, Габрово и други.

Вижте и

 

В три зали ще се осъществят практически работилници и презентации. В зала „Учене чрез игра“ гостите ще участват в практическа работилница за кодиране и работа в екип с LEGO® Education за различните образователни етапи. В залата „Лидери в образованието“ ще се дискутират мотивацията и непрестанната квалификация на екипа. Ще се представи програмата за развитие на училищни лидери – Google Certified Trainers, както и практическата работилница „Пътешествие за лидери“ с професионалния коуч Владимир Борачев. В зала „STEM и ПБО“ ще има открит урок по програмата „Умения за иновации“ на „Интел“ (Intel), както и различни презентации и демонстрации на теми екологично образование, електрически STEM картинг, изкуствен интелект и други.

 

Иновативните училища в България през учебната 2023/2024 година ще бъдат 548 – с шест повече от миналата година. Списъкът беше одобрен от правителството на 5 юли тази година, съобщи тогава пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

 

В одобрения списък влизат училища от 192 населени места от всички 28 области в страната. Те разработват и въвеждат нови методи на преподаване, внедряват иновативни елементи в организацията и съдържанието на обучението, усъвършенстват управлението си.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре