Сега четете
ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, БСП и ИТН подкрепиха създаването на временна комисия за фактите около протеста срещу БФС и употребата на физическа сила от МВР

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, БСП и ИТН подкрепиха създаването на временна комисия за фактите около протеста срещу БФС и употребата на физическа сила от МВР

Със 123 гласа „за“, 28 – „против“ и 31 – „въздържал се“, парламентът гласува да бъде създадена временна комисия, която да проучи фактите и обстоятелствата по организацията, подготовката и опазването на обществения ред във връзка със заявения мирен протест срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС) на 16 ноември т.г., както за употребата на физическа сила и помощни средства от служители на Министерството на вътрешните работи (МВР) по време на провеждането му.

 

Създаването на временния орган беше подкрепено от ГЕРБ-СДС (48 депутати), „Продължаваме промяната-Демократична България“ (51), „БСП за България“ – 16, и „Има такъв народ“ – 8 народни представители. Срещу временния орган бяха от ДПС – 28 депутати. С „въздържал се“ вотът си дадоха 31 депутати от „Възраждане“.

 

Това е общ проект, предложен от председателя на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Временният орган е от 18 членове, по трима от всяка парламентарна група и срок на работа един месец. Той ще трябва да изготви доклад и да предложи законодателни промени, ако се налагат. Комисията ще трябва да установи също спазени ли са изискванията на закона за МВР, на закона за събранията, митингите и манифестациите, както и правилникът и инструкциите на МВР по прилагането му.

 

Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) бе избран за председател на временната комисия, след прегласуване, със 129 гласа „за“, 36 – против и 26 – „въздържал се“. Останалите две кандидатури на Цвета Рангелова от „Възраждане“ и на Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“ не получиха достатъчно гласове.

 

Абсурдно е да се избере председател от управляващите, които да разследват сами себе си, възрази председателят на ПГ на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

 

От ГЕРБ-СДС в комисията влизат Рая Назарян, Радомир Чолаков и Маноил Манев. ПП-ДБ ще представляват, освен Атанас Атанасов, Надежда Йорданова и Явор Божанков. От „Възраждане“ – Цвета Рангелова, Светослав Тодоров и Александър Арангелов, от ДПС – Хамид Хамид, Халил Летифов и Валентин Тончев. От „БСП за България“ в комисията влизат Иван Иванов, Иван Ченчев и Христо Проданов, а от „Има такъв народ“ – Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Станислав Богдански.

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че вътрешната комисия вече е изслушала ръководния състав на МВР във връзка с протеста. ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаването на такава комисия, за да има прозрачност и принципност, подчерта тя.

 

Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ, посочи, че трябва да бъдат изяснени противоречия при координацията на органите, които осигуряват обществения ред и сигурността. Затова, според него, трябва да се направят законодателни промени, които да отстранят тези противоречия, за да има добро взаимодействие и да не се допуска суматоха.

 

„Има такъв народ“ също смята, че такава комисия трябва да има.

 

„Възраждане” е против създаването на комисията, защото парламентът не е разследващ орган, обяви Цвета Рангелова. Още другата седмица ще поискаме създаването на временна комисия, която да събере информация защо министър в правителството в момента е охраняван, заяви колегата ѝ Цончо Ганев.

 

Вижте и

В началото на депутатите бяха предложени два проекта за създаване на временна комисия, която да проучи фактите за организацията на протеста и за полицейско насилие – на ПП-ДБ и на „БСП за Българя“. В крайна сметка те бяха обединени в общ проект, съгласуван с вносителите и приет в пленарната зала.

 

От ПП-ДБ предлагаха комисията да провери фактите и обстоятелствата, свързани с неправомерната употреба на сила от страна на МВР срещу протестиращи граждани, извършени на 16 ноември т.г. Гласува се тя да е за срок от един месец, от 18 народни представители, избрани на паритетен принцип – по трима от всяка политическа сила.

 

„БСП за България“ предлагаше срокът да е три месеца, членовете да са 12 – по двама от парламентарна група. Задачата на комисията беше да проучи действията на МВР по организацията, подготовката и опазването на обществения ред на протеста, както и на фактите и обстоятелствата, свързани с превишаване на правомощия при използването на физическа сила и помощни средства от полицейските органи.

 

След като парламентът одобри създаването на временната комисия, в кулоарите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че винаги е бил за истината и след като в обществото има няколко мнения, след като има няколко виновни страни, е добре тази анкетна комисия да разгледа фактите и обстоятелствата. По думите му е вярна и другата теза – че парламентът не е разследващ орган и временните комисии повече са говорилни. „Но мисля, че в случая обществото има нужда да разбере кой, защо и как разреши агитки да провеждат мирен протест“, смята лидерът на ГЕРБ.

 

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски коментира след гласуването, че е избрана „абсолютно незаконна комисия, която заменя други органи“. Съгласно кой закон парламентът има право да разследва, попита Пеевски и допълни, че каквото и да установи парламентът, пак ще го изпрати на прокуратурата. От думите му стана ясно, че ДПС са подкрепили комисията да има председател и това да е Атанас Атанасов от „Продължаваме промяната-Демократична България“, защото се е видяло, че без техните гласове, няма как да бъде избран такъв.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре