Сега четете
Ангелин Цачев: В България може да се ограничи производството на енергия от ВЕИ поради липсата на маневрени мощности

Ангелин Цачев: В България може да се ограничи производството на енергия от ВЕИ поради липсата на маневрени мощности

В България може да се ограничи производството от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) поради липсата на маневрени мощности в системата, които да дадат възможност тази енергия да се съхрани или да бъде компенсирано нейното производство. Това каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев по време на кръгла маса на тема „Електроенергийни мрежи и мрежови услуги – предизвикателства пред енергийния преход и пазарната либерализация“, организирана от Института за енергиен мениджмънт. Затова той предупреди всеки производител, че всяко едно нарушение ще бъде санкционирано и през април може да се стигне до ограничаване на производството на енергия.

Цачев даде за пример, че през април товарът в системата е приблизително около 3500 мегавата. Той посочи, че време на Великденските празници има един работещ блок в АЕЦ „Козлодуй“, който е 1000 мегавата. Има 300-350 мегавата работещи заводски топлофикационни централи. Освен това има поне 4 блока в системата от топлоелектрически централи, които произвеждат около 500 мегавата енергия. Конвенционалните мощности също работят. Отделно има 3000 мегавата производство от ВЕИ мощности. Това означава 5800-6000 мегавата производство на енергия при 3500 мегавата товар. „Кажете ми къде отиват останалите 2000-2500 мегавата?“, попита Цачев. Затова той препоръча да се търси бързо възможност за развитие на проекти за съхранение на енергията, както и за развитие на енергийни коридори, за да може излишната енергия да бъде изнесена от страната.

Цачев посочи, че над 1700-1800 мегавата са действащите ВЕИ централи, които са присъединени към разпределителна и преносна мрежа само за последната година и половина. В момента в страната работещите инсталации, произвеждащи соларна енергия са над 3000 мегавата. Затова въпросът е как тези мощности ще се управляват. Цачев счита, че освен да се мисли за присъединяването и изграждането на мрежите, трябва да се помисли и за паралелния процес по изграждане на маневрени мощности. Такъв ръст на ангажиране от страна на оператори на възобновяеми енергийни източници има в много малко страни в Европейския съюз, коментира изпълнителният директор на ЕСО.

Вижте и

„Ако стоим и чакаме, загубите за нас ще бъдат огромни“, изтъкна той. Затова спешно трябва да се развият проекти за проекти за съхранение на енергия, но не само на батерии. Цачев препоръча да се развият системи за съхранение на енергия от индустриално значение като например помпено-акумулиращи водноелектрически централи (ПАВЕЦ). Трябва да бъдат изградени енергийни коридори, за да може енергията да бъде търгувана.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре