Сега четете
От началото на дерогацията не бяхме направили нищо като подход

От началото на дерогацията не бяхме направили нищо като подход

От началото на дерогацията ние не бяхме направили нищо като подход, за да имаме ясен план как до крайния срок, който ни е предоставен от Брюксел, можем да преминем на производство с изцяло неруски петрол. Това бе и целта на анализите, които ние направихме, за да се знае какъв е оптималният срок това да се случи. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в парламента по време на обсъждането на първо четене на законопроекта, предвиждащ отмяна на дерогацията за срок от три дни.

Богдан Богданов отбеляза, че изначално дерогацията е била предоставена като възможност, за да може страната ни да се справи с една зависимост от един оператор. Той подчерта, че най-важното е българската държава да запази този стратегически актив, така че той да продължи да работи на оптимален капацитет.

Богданов открои като приоритет „Лукойл Нефтохим Бургас“ да заработи с изцяло неруски петрол, каквито са изискванията на европейските регламенти и подчерта, че минимумът руски петрол, до който рафинерията е спадала, е 50 процента от своето производство. Министърът каза, че най-изгодно е осигуряването на доставки от района на Черно море – Казахстан, Грузия, Азербайджан. Най-близки качества има казахстанският нефт. Въпросът е в това, че от началото на дерогацията ние не бяхме направили нищо като подход как до крайния срок, даден от Брюксел, можем да преминем към производство с изцяло неруски петрол, отчете Богданов и постави въпроса как държавата следва да обезпечи този процес.

По думите му особеният търговски управител е назначаван по предложение на министъра на икономиката от Министерския съвет. Сам той не може да оперира един такъв ключов актив, тъй като няма как той да отговаря и за тези нови количества петрол, които  България трябва да осигури.

Богданов подчерта, че рафинерията е така проектирана, че имаме ритмичност на доставки шест дни – излизайки от района на Черно море, срокът на доставки се удължава. Това бяха аргументи, които ние чухме. Този срок се базира на доклад, изпратен към вас. Всички вие сте се запознали, се обърна министърът към депутатите.

По думите му имаме три ангажимента, които остават да бъдат изплълнени. Техният срок е шест месеца, защото се изискват определени дейности, сред които и осигуряване на бюджет, за да може държавата да отреагира с доставки на суров петрол, добави той.

Вижте и

Министър Богданов отчете, че има рискове и от гледна точка на цени, но не би могъл да се ангажира с точен процент ръст на цените. Рафинерията в момента работи на оптимален капацитет. Минимумът, при който може да функционира, е 40 процента производствен капацитет, посочи Богданов.

Няма как ние да вземем импулсивно решение под влияние на политически емоции, каза министърът и подчерта: „Ние имаме един ключов актив, който трябва да го запазим“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре