Сега четете
Управляващите не намериха за необходимо да представят стратегическа визия за промени в службите за сигурност

Управляващите не намериха за необходимо да представят стратегическа визия за промени в службите за сигурност

„Нито веднъж управляващата партия не намери за необходимо да представи стратегическа визия за промени в службите за сигурност, нито конкретни стъпки, с които смята да ги реализира. Това ме кара да си мисля, че или не знаят какво точно искат да променят, тоест към юридическата некомпетентност трябва да се прибави и пълна управленска немощ.“. Това каза Тошко Йорданов, председател ПГ „Има такъв народ“, по време на разискванията за вота на недоверие в сферата на националната сигурност и отбраната на страната.

Йорданов коментира, че всъщност силите, подкрепящи правителството, са някаква още „по-жалка сглобка“, в която си искат един на друг оставките. Преди около 15 минути лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналистите, че в петък Кирил Петков му се обадил и го заплашил, че ако ГЕРБ не изберат Терзиев за кмет на София, щели да развалят правителството, каза Йорданов. Той добави, че в една своя реплика председателят ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова ги е нарекла „неможачи“. Хайде, колеги от ГЕРБ, ако са неможачи, вие тогава ставате глупаци, ако ги подкрепяте, заяви Йорданов.

„Ако може някой тук, в тази зала, визирам министъра, да ме назначи в тази фирма при жена си, ще си мълча като будала, няма да кажа нито една дума. Искам да бъда корупционер, заедно с Тагарев и жена му“, каза Йорданов във връзка с мотивите на вота, в които се посочва, че при договор за доставка на безпилотни летателни апарати за близо 11 млн. лв. има съмнение за участие на близки роднини на министър Тагарев във фирмата, спечелила поръчката. Министър Тагарев отговори, че това решение за въпросната фирма, в която изпълнителен директор е сътрудник на съпругата му, е взето месец преди той да стане министър.

Внесеният вот на недоверие е за провал в политиката на националната сигурност – съществена част от ефективността на тази политика е работата на службите за сигурност „Военно разузнаване“, ДАНС, НСО, ГДБОП, ДАТО и Комисията за противодействие на корупцията, посочи Йорданов. Слушах цялата публична реторика по темата – нужни са реформи в службите за сигурност, добави той.

Вижте и

Тошко Йорданов коментира, че и в двата внесени законопроекта за реформа в службите единственото, което се променя, е начинът, по който се назначават председатели на ДАР и ДАНС. Йорданов каза, че с изпратеното искане за оставката на председателя на ДАНС, министър-председателят е потвърдил, че под реформи на службите той разбира само и единствено смяната на председателите на някои служби.

Тошко Йорданов посочи, че съгласно доклада на ДАНС за машинното гласуване, заместник-министърът на електронното управление е извършил противозаконна дейност срещу държавата, и сега въпросът бил защо министър-председателят не е предприел действия от своята компетентност по отношение на заместник-министъра.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре