Сега четете
Огнище на птичи грип във ферма за пекински патици в Добричко

Огнище на птичи грип във ферма за пекински патици в Добричко

Във ферма за отглеждане на пекински патици край добричкото село Стефаново е констатирано наличие на заболяване Инфлуенца, като пробите са с положителен резултат. Това докладва д-р Стелияна Генчева, директор на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), по време на свиканото от областния управител Йорданка Костадинова заседание на Областна епизоотична комисия, съобщават от Областна администрация – Добрич.

Доктор Генчева допълни, че това е първият случай при водоплаващи и вече има издадена заповед за обявяване на огнище от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Съгласно изискванията са определени трикилометрова и 10-километрова зони и са предприети действия за предотвратяване разпространение на заразата, се посочва още в съобщението. От ОДБХ – Добрич припомниха, че водоплаващи и кокошеви птици не трябва да бъдат гледани заедно, стопаните трябва да държат фуражите на закрито. В населените места, попадащи в двете зони, ще се извърши преброяване и регистрация на личните стопанства.

В момента във фермата има над 11 хил. птици, информираха още от ОДБХ. Обсъден бе и терен за загробване.

В утрешния ден ще се изгради и дезинфекционен пункт в близост до фермата със заболели птици. Взети са проби от птиците в друга ферма за т.нар. мюлари в Стефаново, като към момента пробите са отрицателни. Предприети са всички мерки за биосигурност, се посочва още в съобщението.

Вижте и

През миналата седмица на територията на село Дончево бяха обявени две огнища на птичи грип в стопанства, отглеждащи над 300 хиляди броя кокошки.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
1
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре