Сега четете
За България е далеч по-лошо, не ако правителството си отиде, а ако то остане

За България е далеч по-лошо, не ако правителството си отиде, а ако то остане

За България е далеч по-лошо, не ако правителството си отиде, а ако то остане. Това заяви Кристиан Вигенин от „БСП за България“ при представянето на мотивите към внесения вот на недоверие към правителството с министър-председател Николай Денков заради „неспособността на правителството да гарантира националната сигурност и отбраната на страната“.

Вотът на недоверие е внесен от народни представители от „БСП за България“, „Има такъв народ“, „Възраждане“ и един нечленуващ в парламентарна група.

Няма политика, в която да не може да бъде поискан вот на недоверие, добави Вигенин. Той се обърна към политическите сили, подкрепящи правителството, като ги призова утре да сложат край на агонията като подкрепят вота.

В уводните думи към мотивите се посочва, че през последните години в световен мащаб нарастват политическата нестабилност, военните конфликти, тероризмът, нелегалната имиграция и свързаните с нея рискове, които рискове са значително засилени след началото на войната на Русия срещу Украйна, към днешна дата са допълнени от перспективата за нова война, която има потенциал да прерасне в регионален конфликт с трудно предсказуем обхват и последици. В мотивите се изтъква, че се създава обективно усещане, че решенията в сферата на сигурността и отбраната се взимат не на база реалните нужди, а отново в услуга на чужди икономически и политически интереси. Посочва се, че в тези условия българското правителство и мнозинството, което стои зад него, избраха линия на поведение и действия, които вместо да ограничават въздействието върху България на засилващата се нестабилност и припламващи конфликти, поставят страната и гражданите под нарастващи рискове за сигурността.

През изминалите малко повече от 100 дни правителството се ангажира с предоставяне на значителни количества боеприпаси, уж с отпаднала необходимост, но водещо до рязко намаляване на боеспособността вследствие на изпразнените складове; лиши България от огромен брой бронетранспортьори, уж нефункционални; започна процес на разграждане на противовъздушната отбрана, като реши да предостави ракети от ЗРК С-ЗОО, уж негодни, но без да се уточнява техният брой, с което намалява способностите ни за защита на столицата София и ключови обекти от критичната инфраструктура, се посочва в мотивите, прочетени от Кристиан Вигенин.

Посочва се, че в същото време българската авиация продължава да чака платените изцяло първи осем изтребителя F-16, вече плаща и за вторите осем F-16. Рязко се ускори процесът по закупуване на близо 200 бронетранспортьора от САЩ за милиарди, без това да е съобразено с най-големите рискове в днешно време – потенциални въздушни удари с ракети и дронове, които изискват инвестиции не само в сухопътните сили, а едновременно и в противовъздушната отбрана, заяви Вигенин.

Вижте и

Закупуването на новите БТР „Страйкър“, които вече са спрени от производство в САЩ, крие дълбоки логистични проблеми, които ще експлодират при бъдещ конфликт — недостиг на запасни части, елементи и агрегати, които не се произвеждат в България, недостиг на гуми за ходовата част на колесните БТР и на боеприпаси за въоръжението на бронираните машини, които също не се произвеждат в България, се посочва в мотивите на вносителите.

Висят въпроси около договора за доставка на безпилотни летателни апарати за близо 11 млн. лв. със съмнение за участие на близки роднини на министър Тагарев във фирмата, спечелила поръчката. Безконтролно се разпродават имоти с уж отпаднала необходимост, по неясни критерии и с предизвестени купувачи, се казва още в мотивите.

Това не са просто мотиви, това е хладна и безпристрастна оценка на действията на правителството, каза той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре