Сега четете
Деян Николов: Време е София да започне отново да расте и да спре да старее

Деян Николов: Време е София да започне отново да расте и да спре да старее

Време е София да започне отново да расте и да спре да старее. Това каза общинският съветник Деян Николов от „Възраждане“ на първото заседание на Столичния общински съвет (СОС).

Вече 18 години градът ни старее, но не расте, смята той. По думите му старее в облика си и в методите на управление, старее като изостава спрямо останалите столици в Европа, старее като философия. В същото време не расте, не расте по площ, а се уплътнява, каза той. Николов добави, че не расте по качеството на живот, а се корумпира, не расте в развитието си, а застоява.

През тези почти две десетилетия градът беше оставен да се развива хаотично, воден от отделни частни интереси, смята Деян Николов. Според него градът се е превърнал в „сиво, мрачно и мръсно място“, като значително е изостанал по тези показатели не от големи и богати европейски градове, а дори от скромни и по-малки български. Всеки голям инфраструктурен проект беше съпътстван от скандали, некачествена изработка и корупция, докато закъсненията в сроковете и ремонтите се превърнаха в норма, а очакванията на хората се сведоха до трагичното „поне нещо правят“, коментира Николов. По думите му апатията и липсата на усещане за общност са превзели София, а всекидневието ни се е превърнало в работа, задръствания и студени погледи навсякъде около нас.

Емоцията и надеждата отдавна са забравени, а Общината се счита за вредител, вместо приятел, коментира общинският съветник. Николов смята, че вътрешната миграция претоварва столицата, докато никой няма нито план за спиране на този процес, нито план за скоростно развитие на града, така че да поеме натоварването. По думите му цели квартали се строят без план, без улици, без тротоари, без осветление, без паркове, без градини и „без срам“. Опазването на околната среда е просто думи, образованието е тема табу за Общината, а здравеопазването е еталон за корупция. Културата е спомен, а модерните технологии са научна фантастика. Така можем да изброяваме проблеми с дни, но мнозина ще кажат „нали поне си имаме метро“, коментира Николов.

Вижте и

Метрото не е достатъчно за 18 години и точно затова ние, съвременните възрожденци, сме тук днес, заяви той. Общинският съветник каза, че са тук, за да сложат край на презастрояването, да се преборят с корупцията, да се изправят срещу олигархията и „обръчите от фирми“ около Общината. Николов добави, че са тук, за да изчистят, измият и облагородят София, за да помогнат на младите семейства, за да премахнат корумпираните директори от здравните заведения, за да ревизират старото управление. Тук сме, за да обърнем внимание на крайните квартали, райони и села около София, за да децентрализираме бюджета, за да помогнем на читалища, училища, театри и всички забравени от управата на града, за да има справедливост, но най-вече сме тук, за да покажем висок стандарт на политическо достойнство, чест и дълг към софиянци, каза още той.

Тук, сме да ускорим развитието на града, да чуем браншовите организации и да работим с тях, както и с всички граждани, които обичат София и искат да я видят зелена, красива, романтична и модерна, посочи Николов. По думите му такава София заслужават всички, такава столица заслужава България. Град за пример и на световно ниво. Пътят ще е дълъг, но ние ще сме упорити, заяви още общинският съветник.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре