Сега четете
Вигенин: БСП постигнахме целта си – разграждането на модела „ГЕРБ” в общините

Вигенин: БСП постигнахме целта си – разграждането на модела „ГЕРБ” в общините

Спектакълът на Борисов ще продължи и с бюджета – за да се разпределят едни милиарди където трябва

„Не ме изненадва решението на Борисов от събота. Това е спектакъл, който гледаме месеци наред. От една страна – скандали, от друа страна много добра спойка, която не е публична, а някъде в сенките. Защото, да отправяш такива критики и да стоиш в правителството, е необяснимо.  Давам един пример – сега чувам, че премиерът Денков щял да съди Делян Добрев”.

Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България” Кристиан Вигенин в „Неделя 150” на националното радио днес.

„Те ще си стоят заедно, докато могат да напасват своите икономически, бизнес и а накъде и политически интереси. Това, което ще се разпише официално в бюджета ще е къде и какво да се прави, – в сенките, обаче ще бъде разписано  кой да го направи. За да се разпределят едни милиарди където трябва”, коментира събитията около съдбата на „сглобката” от последните дни Кристиан Вигенин и прогнозира:

„Не смятам, че този бюджет няма да мине – всичко ще бъде съгласувано между тях, но за сметка на българските граждани и перспективите за развитие на България. Интересуват ги единствено партийните и персоналните бизнес интереси”.

В отговор на коментара на водещата, че освен бюджета, втората ключова дума, заявена от Борисов е корупцията, социалистът припомни: „Нека не забравяме, че партия ГЕРБ тръгна с говоренето срещу корупцията. След това се оказа, че ГЕРБ превърнаха корупцията в държавна политика. Те така разбират управлението на държавата”, добави Вигенин и отново подчерта: „Идеята, че нещата се решават някъде, в едно посолство е много хубаво обяснение. Но не е там, другаде е – за икономически и бизнес интереси  на „сглобката” става дума”.

По думите на зам.-председателя на Народното събрание, ако ПП е успяла да постигне нещо, то това е да върне и ГЕРБ, и Борисов в играта, да го изчисти. „Същото се случи и с Делян Пеевски. И вече никой не си задава въпроса защо Пеевски се изказва по-често от Борисов. „Продължаваме промяната”  създават вакуум с начина по който управляват и правят възможно да се случи това”, коментира Вигенин.

В разговора за дерогацията на руския петрол народният представител от БСП посочи: „Дерогацията неслучайно беше предоставена от ЕК, ЕК не прави нищо без основания – в името на това да се гарантират работата на рафинерията и доставките за българския пазар, за да има енергийна стабилност. Тогава нямаше колебания, че това е добра стъпка. Но кой се е възползвал от това – предстои да разберем”.

Социалистът обаче, изрази учудване, че дадено предприятие може да изнася каквото и за където намери за добре, и правителството да не знае. „Но, нека да видим проверката. Дерогацията е необходима за България, но чрез нея не трябва да се създават имиджови проблеми на страната. Това, че някой иска да си пълни джобовете е укоримо и недопустимо. И трябва да се провери”, каза още Вигенин. По думите му обаче е важно не да се премахне дерогацията, а да се засили контролът как тя се реализира.

Зам.-председателят на Народното събрание разкритикува порочната практика Парламентът да изземва функциите на правителството. „На някой от ГЕРБ или ДПС му щуква нещо и хайде се гласува. Не е редно това. Трябва да се решава първо на база анализ. НС има специфична функция – не може да изземва функциите на МС. После кой ще контролира това решение?”, реагира Вигенин.

Той подчерта, че не се управлява адекватно. „Оттам – тази несигурност, а това се отразява на всичко. Провалите са във всяка една сфера – оставането на това правителство е контрапродуктивно вече”, заяви Кристиан Вигенин.

Вижте и

В разговора за отбраната и предстоящия вот на недоверие, който БСП инициира, социалистът посочи: „Оказва се, че единственото, с което се занимават управляващите е да закупуват техника, при това без да е дошла. Отбраната не е само да внесеш морално остарели машини, а много по-широко понятие. Трябва да има преглед реално на нуждите, на адекватно разпределение на тези ресурси. От времето на вземането на решения за закупуване на тази техника, до днес, когато виждаме, войните се водят по-доста по-различен начин – картината е променена. Като внесем тези страйкъри по-какъв точно начин повишаваме нашите способности за отбрана, и когато най-послед някога дойдат самолетите – дали те ще ни помогнат срещу ракетни атаки и атаки с дронове?”

Вигенин репликира водещата за думата „компромат” по отношение на изнесеното от БСП за сериозните съмнения за конфликт на интереси от страна на министъра на отбраната Тодор Тагарев: „Така ми звучите малко като едно време, когато като се назначаваха роднините във властта, Иван Костов каза, че България е малка и всички сме братовчеди. Е, как така все тези, които печелят поръчките са съдружници на някои от властта или имат бизнес отношения отпреди властта? Компромат е нещо измислено, невярно. Г-н Тагарев не излезе да отговори на изнесената информация и да разсее всякакви съмнения. Това е най-малкото, което можем да кажем. Но в случая говорим и за министър, който не се справя, води вредна политика и в случая директно или индиректно облагодетелства хора от своя кръг”, посочи социалистът.

„Едно правителство стои на власт дотогава, докато зад него има мнозинство. Ние като опозиция посочваме проблемите”, отговори Вигенин на въпрос за предстоящия вот на недоверие. Той обаче, възрази на твърдението, че вотът идва в момент, когато няма промяна в политическите и изборни нагласи: „Тези местни избори показаха сериозно разместване на влиянието на форрмациите на местно равнище, но много важно. БСП разшири своето виляние, „Възраждане се срина”, при ПП също има срив, ГЕРБ загуби ключови позиции, макар и да има най-голям брой съветници. БСП постигнахме целта си – да задържим и разширим влиянието на БСП и започнем разграждането на модела на управление „ГЕРБ” от общините”, заяви Кристиан Вигенин.

„Ние, нашата работа в Партията на европейските социалисти сме я свършили – няма лява партия в Европа, която да не подкрепя влизането на България в Шенген. Напротив, всички подкрепят, включително и австрийските социалдемократи, лявата партия в Холандия подкрепят. Съпротивата идва от другаде. Българските десни е необходимо да се постарят повече. Но, ние правим съвместни усилия това да се случи. В края на месеца предстои среща на комисиите по европейските въпроси в страните-членки от ЕС, където отново ще заявим тази позиция”, заяви Вигенин, който се завърна от конгреса на ПЕС, провел се в Испания.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре