Сега четете
С последната забрана на БАБХ, държавата ни обявява война, твърдят производители от Габровско

С последната забрана на БАБХ, държавата ни обявява война, твърдят производители от Габровско

Производители, участващи във Фермерски пазар „ОТ БГ“, който се провежда в Габрово заявиха, че с последната забрана на Българската агенция по безопасност на храните, която забранява продажбата на животински продукти, пазари за домашни животни и птици, както и изложби, на практика държавата им обявява война.

„Няма друга дума, с която да опишем това, което прави държавата, това е война. Те са против народа, те са против всички нас, които произвеждаме. Властимащите трябва да работят за нас, които по някакъв начин крепим икономиката, защото големите вериги не са икономика. Това е най-жестокото нещо, което може да се случи в една държава – това е допускането на големите вериги, а на агенциите им е забранено да ги проверяват. Трябва да излезем на улицата, трябва да се блокира държавата, да се блокират границите, за да ни чуят. Това трябва да стане още днес, не да се бави. Надяваме се да бъдем чути, никой не дава гласност на проблемите на хората“, заяви Пламен Газянов, производител на био ядки и продукти от тях.

Фермерският пазар в Габрово не нарушава заповедта на БАБХ, но участниците в изложението изразяват подкрепата си към производителите на продукти с животински произход, на които е забранено да продават.

Според Ивелина Елмазова, организатор на фермерския пазар в Габрово, фермерските пазари са практика в цяла Европа.

„Тези пазари се радват на положително отношение от властта, те не са преследвани и притискани в ъгъла, те се толерират, а в България това е точно обратното. Тук за дреболии се дискриминират производителите и фермите. В България има негативно отношение към тях. В Европейския съюз, големите вериги са задължени да предлагат продукти на местни производители в определен радиус. Такава практика освен, че тук не съществува, производителите и нямат право да влязат във веригите“, посочи Елмазова.

По думите ѝ, тези фермерски пазари са „малки светулки“ и се случват в цяла България заради каузата. Организаторите заплащат наем и нямат особен финансов смисъл, но смисълът е че хората трябва да бъдат обединени, за да запазят себе си, включително и храната си.

Вижте и

„Ако тази заповед продължи да е в сила в следващите месеци, ние организаторите на фермерски пазари ще сме принудени да преустановим дейността си. Не знам чиѝ интерес обслужва това, да има информация, че има заболявания по птиците, но фермерите и земеделските производители работят в условия и то е доказано, че могат да бъдат на пазара. Бих попитала, защо не спрат всички продукти по магазините, а спират само производителите“, допълва Елмазова.

Днес в Габрово се организира за пореден път Фермерски пазар „ОТ БГ“, той води началото си от времето на пандемията с Ковид-19 и цели да събере на едно място, на открито десетки производители на екологични продукти с растителен и животински произход, земеделски култури, захарни изделия и други. Според организаторите целта на фермерските пазари, които вече са с десетки издания е да предложат на потребителите разнообразие, но и възможност да си закупят натурални продукти, които отсъстват от големите търговски вериги.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре