Радостина Паньова:Фолклорът е просто нещо,но се иска голяма култура,за да го разбереш

Радостина Паньова е позната на широката аудитория на музиката с прекрасните си фоклорни песни.Талантлива изпълнителка на фолклорни песни, която успешно съчетава в себе си традицията на българския фолклор с модерното звучене и визия на настоящето. Израснала и закърмена с обичаите на Разложкия край.

През 2007 г. Радостина Паньова печели награда – фолклорен албум на годината на годишните музикални награди на Фен ТВ. През 2008 г. е избрана за фолклорна певица на годината на годишните музикални награди на Фен ТВ. През 2009 г. Радостина печели награда на община Сандански с песента „Моят Свети Врач“

Популярният певец и композитор Шабан Шаулич определя Радостина Паньова, като най-добрата фолклорна изпълнителка в България.

През 2016 г. Радостина участва на фестивала „Пирин Фолк“ Сандански, като  специален гост-изпълнител и се представя с рецитал.

В репертоара си има над 500 изворни народни песни, между които – „По друм одам“, „Мелнишката мома“, „Моли се на Бога, Севде“, „Белите манастири“, „Жени ме, мамо“, „Скопие, Скопие“, „Манастирската чешма“, „Зете, мили, зете“ и много други.

През годините тя създава четири самостоятелни албума – „Сълза от Пирина“, „Пирин ми е в сърцето”, „Хоро се вие край манастира“, в който Радостина Паньова включва авторски песни посветени на един от най-големите манастири в България и „Моя истинска любов“

Да разкажеш за последните ти проекти и песни?

През последната година работих по един по-различен и интересен проект и съм щастлива,че успях да реализирам любими мои песни с акустично звучене.

Благодаря на аранжора Сашко Митковски и музикантите,които застанаха зад мен,съобразиха се с всички мои желания и изисквания,за да постигнем това звучене(изцяло с живи инструменти) и да представя на ценителите на фолклора красиви песни,направени с много желание,любов и професионализъм.
„СЕСТРА БРАТА КАНИ НА ВЕЧЕРА“,“ЩО ИМАЛА КЪСМЕТ СТАМЕНА“,“ДА СЪМ СЛЪНЦЕ“ и“МАЛЕШЕВКА“ обединих и за първи път представих на“Пирин Фолк“ Сандански 2023г.,където бях специален гост-изпълнител.

Последното ти участие беше на Пирин Фолк какво мислиш за фестивалът и ти имаш и там награди през годините?

Участвала съм много пъти на фестивала „Пирин Фолк „.Печелила съм награди и винаги,когато стъпя на тази магична сцена усещам приятни емоции.Вълнувам се и давам на публиката онази емоция,от която има нужда.

Какво ти е мнението за изпълнители,които пеят фолклор ,а са в друг жанр популярни?

Фолклорната музика е визитната картичка на България!
Малко са изпълните,популярни в друг жанр музика,които представят фолклора по начина,по който трябва да звучи.Но ги има.

 

Мислила ли си да екперементираш да запишеш песен,която да е самостоятелна ,която да е поп-фолк или дует на с друг изпълнител?

Моята сила е във фолклорната музика.Закърмена съм с нея и много години от живота ми минаха в изучаване на фолклор.Завърших НУФИ ШИРОКА ЛЪКА,а след това и Софииски университет със специалност“ Музикална педагогика“.Усъвършенствах се и популяризирам нашата истинска музика.Хората ме разпознават само и единствено като фолклорен изпълнител.Имат отношение към моето творчество и жъна успехи,защото правя всичко с много любов и желание.

Вижте и

Да ли са те канили в реалити или да си член в жури и какво тие мнението за младите изпълнители?

Имала съм подобни покани,но винаги съм отказвала, защото не обичам да давам оценки и да критикувам.
На всички млади изпълнители ще пожелая да вървят целеустремено по пътя си,като преди всичко трябва да са наясно със своите възможности,да знаят какво искат и да изградят собствен стил.

Ти имаш мъж деца да кажеш нещо за тях

Имам прекрасно семейство Благодаря на Господ,че ме дари с двама прекрасни сина.Те усмислиха изцяло живота ми и са моята най-голяма и важна награда.

Какво искаш да направиш ако можеш нещо да се промени в фолклора или нещо да се направи?

Филип Кутев е казал:“Фолклорът е просто нещо,но се иска голяма култура,за да го разбереш.“

Какво правиш през свободното време хоби ?

През свободното си време спортувам

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре