Сега четете
Лекарският съюз отново настоя да се върне възможността за хартиена рецепта

Лекарският съюз отново настоя да се върне възможността за хартиена рецепта

Лекарският съюз отново настоява да се върне възможността за хартиена рецепта. Това каза в д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз в Националния пресклуб на БТА. По думите му тази възможност би трябвало да остане, докато поне 70 на сто от рецептите започнат да се изписват електронно и „до момента, когато сме убедени, че има адекватен контрол върху разпространението на лекарства“. Във всички държави в ЕС съществува възможността за изписване на хартиена рецепта, освен в Испания, посочи той. Липсата на възможност за хартиена рецепта нарушава правата на лекарите и на пациентите, допълни той.

 

Друго предложение на съсловната организация е хартиената рецепта да се съхранява в аптеката. В отговор на въпрос за какъв срок д-р Маджаров каза, че това трябва да го решат контролните органи. Необходим е контрол от страна на държавата за доставките и складовите наличности, както и създаване на платформа с информация за регистрираните и наличните лекарства в страната, допълни той.

 

Изписването на електронни рецепти за антибиотиците не постига декларираните цели за контрол и анализ, каза още д-р Маджаров и припомни, че антибиотиците не са в списъка на Специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА). По думите му не е известно какви са наличностите на антибиотици в страната, нито дали наистина е намаляла продажбата им, тъй като такъв контрол няма, а над 400 аптеки не са вписали данни от продажба на антибиотици в Националната здравноинформационна система. Няма как да се знае дали продажбата на антибиотици е намаляла с 25%, както твърдят от Министерството на здравеопазването, защото не се е знаело каква е била продажбата преди 16 октомври, когато е-рецептата за антибиотици влезе в сила, каза още той. Нямаме данни каква част от продадените антибиотици у нас са били верифицирани в аптеките, каза още д-р Маджаров и призова натискът да не се оказва само върху лекарите, тъй като проблемът не е в изписването, а в отпускането на лекарствата.

 

Безплатното мобилно приложение, чрез което може да се изписват рецепти, може да се използва, само ако лекарят има регистрирано лечебно заведение и електронен подпис, сигнализираха още от съсловната организация.

 

Ако не бъдем чути, ще се възползваме да защитим правата си в съда, добави д-р Маджаров.

 

Вижте и

Напрежение при изписването на е-рецепти за лекарства, заплащани от здравната каса, няма, защото Касата плаща на аптеките, само ако те точно са изпълнили рецептата на пациента, припомни заместник- председателят на съсловната организация д-р Николай Брънзалов. При „бялата“ рецепта – хартиената, пациентът заплаща в аптеката и си тръгва, като надлежният контрол остава в аптеката, добави той и посочи, че няма обратна информация какви лекарства е получил.

 

Електронното изписване на рецепти за антибиотици и лекарства за диабет влезе в сила на 16 октомври 2023 г.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре