Сега четете
Електрониката и мехатрониката са подходящи за дуално обучение на студенти

Електрониката и мехатрониката са подходящи за дуално обучение на студенти

Областта на електрониката и мехатрониката е много подходяща за предстоящото въвеждане на индивидуално обучение в университетите. Създават се програми за индивидуално обучение във висшите училища на бакалавърски и магистърски специалисти, и ще очакваме проекти от бизнеса в този сектор за индивидуално дуално обучение на студенти, заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на Третото издание на форума „Микроелектроника и мехатроника“, организиран от Техническия университет в София, от Клъстера по мехатроника и автоматизация, и от Клъстера по микроелектроника и индустриални електронни системи, съобщи пресцентърът на ведомството.

 

Министър Цоков каза, че Министерство на образованието и науката ще подкрепи висшите училища, които обучават студенти в специалности в иновативните инженерни направления, включително със създаване на съвместни магистърски или бакалавърски програми между университети, между университети и научни институти на БАН.

 

Образователният министър поздрави Техническия университет в София, който е част от Европейския технологичен университет EUt+, успя да адаптира своите учебни програми за подготовката на специалисти в тези сфери по отношение на водещи европейски стандарти.

 

Министърът подчерта, че в голяма част от разкритите 16 центъра за върхови постижения и компетентности по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ се развиват водещи направления в съвременната инженерна наука.

 

„В новата програма „Образование“ е заложено още по-сериозно развитие на тези центрове от гледна точка на това как центровете към определени университети да се свържат с бизнеса, да работят, да създават стартъпи, да се развиват и да се стигне до определена реализация на научните изследвания в рамките на тези научни инфраструктури“, каза министърът. Той изрази надежда, че компаниите от сектора ще подпомогнат университетите в трансфера на научното знание до практиката.

Вижте и

 

Експерти и специалисти от водещи компании, работещи в областта на роботиката, мехатрониката, автоматизацията и микроелектрониката, бяха приветствани също от министрите на иновациите и растежа Милена Стойчева, както на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

 

На откриването на форума в „София тех парк“ присъства също заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, а в дискусиите участва директорът на дирекцията „Наука“ Милена Дамянова.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре