Сега четете
Стефан Командарев представя в САЩ филма „Уроците на Блага“ – българската номинация за награда „Оскар“

Стефан Командарев представя в САЩ филма „Уроците на Блага“ – българската номинация за награда „Оскар“

Режисьорът Стефан Командарев представя в САЩ „Уроците на Блага“ – българската номинация за международен пълнометражен филм на 96-ите награди на Американската филмова академия.

Това каза сценаристът на продукцията Симеон Венциславов, който получи от името на Командарев голямата награда на журито на кинофестивала в Рим.

Журито, председателствано от мексиканския актьор и режисьор Гаел Гарсия Бернал, отличи българо-германската копродукция „за способността да разказва, без да спестява нищо, посредством силни кинематографични средства, преминаващи от хумор до горчивина“. Оценена беше високо и играта на Ели Скорчева – актрисата, която изпълнява ролята си „със себе си и върху себе си“.

Наградата, връчена на церемония в Аудиториум Парко делла музика „Енио Мориконе“ в събота, прие Венциславов. Той уточни, че Командарев е в Лос Анджелис, където представя филма. За мен Рим и Италия винаги са били синоним на киното, каза сценаристът, който благодари от името на екипа на продукцията за отличието.Българското предложение за награда „Оскар“ се състезаваше с още шестнадесет филмови продукции в основната конкурсна програма. Журито, в което бяха включени и британската режисьорка Сара Гаврон, финландският режисьор, сценарист и поет Мико Милилахти, френският актьор и режисьор Мелвил Пупо и италианската актриса и режисьорка Жасмин Тринка, отличи с приза за най-добър филм „Pedagio“ на Каролина Маркович.

Вижте и

инофестивалът в Рим, чието осемнадесето издание се проведе от 18 до 29 октомври, е с конкурсен характер от седемнадесетото си издание.

„Уроците на Блага“ спечели три отличия от кинофестивала в Карлови вари през юли т.г. – голямата награда „Кристален глобус“, наградата за най-добра актриса на Ели Скорчева, и Голямата награда на екуменическото жури.Продукцията на режисьора Стефан Командарев е българската номинация за награда „Оскар“, реши в началото на септември комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 96-ите награди на Американската филмова академия.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре