Голям скандал с машините за изборите ще бъде ли честен вотът?

Машините за гласуване, на практика, работят като принтери. Това коментира министърът на електронното управление Александър Йоловски, след като в парламента беше изнесена информация за доклад на ДАНС за злоупотреба с устройствата за вота.

Министърът посочи, че сигурността на настоящия вот се гарантира от следното: „Машините отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, който е подаден от всеки един. Впоследствие ЦИК и преди това СИК отчитат гласовете на база на подадените разписки. Това са фактите”, подчерта той.

Йоловски излезе с хронология на свършеното до момента във връзката с машините за гласуване.

„На 9 октомври, чрез жребий, със софтуерен генератор на случаен принцип, са изтеглени серийните номера на машините за гласуване, които ще преминат процеса за съответствие в рамките на тазгодишната процедура. Изтеглени са номерата на 8 броя машини, за разлика от предходните избори, когато са били изтеглени 4 броя. На тегленето на серийните номера са присъствали представители на Българския институт за стандартизация, на Българския институт по метрология, представители на политическите партии, както и журналисти”, обясни министърът.

„На 13 октомври беше утвърдена методиката за удостоверяване на съответствие на техническите устройства за машинно гласуване по отношение на изискванията на Изборния кодекс. На 20 октомври експерти на ЦИК, в присъствието на представител на изпълнителя на обществената поръчка „Сиела Норма”, са извършили в контролирана среда довереното изграждане на софтуера, който се инсталира на машините за гласуване на местния вот. В процеса са присъствали представители на 4 парламентарно представени партии”, уточни Йоловски.

Вижте и

„В рамките на този процес е генериран криптографски ключ, така нареченият хешкод, с който се подписва софтуерът. Никакъв друг софтуер, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласуване. Самият софтуер е заключен с ключ, който е генериран от паролите на трима от членовете на ЦИК от квотите на различни партии. Ключът се съхранява в Комисията, на лаптоп, в касата на самата ЦИК. Паролите на тримата членове са били въведени на място, веднага се приключвана на довереното изграждане, лично от всеки един от тях. Това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер, който да променя резултатите”, обясни още министърът.

„Полученият софтуер е инсталиран на всички машини от изпълнителя на ЦИК, като машините вече са разнесени по избирателните секции. След генериране на хешкода, той е публично показан на представителите на средствата за масово осведомяване. Този хешкод е и публично наличен в момента”, каза още той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре