Сега четете
Учени откриха виновника за образуването на екземи

Учени откриха виновника за образуването на екземи

Учени от университета на Северна Каролина установиха виновника за активирането на атопичния дерматит или екземи – това е определен вид пептид, съобщи електронното издание Юрикалърт.

Откритието може да доведе до по-ефективно лечение на това състояние.

Атопичният дерматит е състояние на кожата, което се характеризира със сърбеж и удебелена кожа на мястото на дразнене. Оказва се, че при пациенти с тези проблеми е повишено нивото на мозъчния натриуретичен пептид (BNP).

Той е свързан със сензорните неврони – тези, които отговарят за предаването на усещанията към мозъка чрез гръбначния мозък, обяснява Сантош Мишра, доцент по молекулярни биомедицински науки във висшето училище и автор на разработката. „От предишни изследвания знаем, че BNP помага за пренасянето на усещането за сърбеж от кожата към мозъка. Затова искахме да проверим дали участва и в активирането на атопичния дерматит“.

При тестове с мишки изследователите установяват, че гризачите без пептида не проявяват признаци на удебелена или раздразнена кожа, която обикновено се свързва с атопичен дерматит. Освен това сърбежът при тях намалява в сравнение с контролните мишки, които имат BNP.

„Резултатите показват, че този пептид вероятно играе роля в активирането на сърбежа“, казва Мишра.

Вижте и

За да установят как се активира сърбежът, изследователите анализират връзката на пептида с периостина – протеин, който може да взаимодейства със сензорните неврони в кожата, за да активира реакция на сърбеж.

„Интересното тук е, че сензорните неврони са активаторът“, обяснява Мишра.  Данните от проучването сочат, че периферните неврони, а не само централните играят роля за атопичния дерматит – той започва от сензорните неврони и се развива каскадно.  Учените са на мнение, че това откритие ще ги насочи към потенциални терапевтични стратегии.

Резултатите от проучването са публикувани с изданието „Джърнъл ъв инвестигатив дерматолъджи“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре