Сега четете
Новите стипендии на студентите с увеличението ще ги получат през Ноември

Новите стипендии на студентите с увеличението ще ги получат през Ноември

Студентите в държавните висши училища ще могат получат увеличените си стипендии най-рано в началото на ноември. Просветното министерство най-накрая предложи промени в постановлението за стипендиите, които осигуряват нормативно очакваното увеличение на месечните стипендии за учащите в университетите. Общественото му обсъждане е до 26 октомври, което означава, че ако МС побърза и го приеме следващата седмица, то реалното изплащане на стипендиите ще може да започне в началото на ноември.

Още в началото на септември премиерът акад. Николай Денков обяви, че студентските стипендии ще бъдат увеличени от 1 октомври, като за целта са отделени 6 млн. лв. И в средата на октомври обаче това все още не е факт. Предложените сега промени се очаква да бъдат приети до седмица-две, след което и студентите да могат да получат новите размери на стипендиите си – със задна дата от 1 юли. Минималната стипендия се повишва от 85 на 120 лв., или с 41%. Максималната пък ще бъде 200 лв. вместо досегашните 180 лв., или 11% повече.

Мотивите за увеличението са „непрекъснато увеличаващите се разходи за издръжка на живот вследствие на инфлационните процеси от последната година и невъзможността с месечната стипендия да се осигури заплащане на поне част от потребностите на студентите“. За последните 3 г. броят на българските студенти, получаващи стипендии, е бил средно около 27 хиляди на семестър. Средният размер на месечните стипендии (за всички видове стипендии, чийто размер не е предварително фиксиран) е нараснал от 109 лв. през зимния семестър на учебната 2020/21 г. до 128 лв. през летния семестър на 2022/23 г., което е по-близо до долната граница на стипендията, мотивират се от МОН, като добавят, че последното увеличение на минималния и максималния размер на стипендиите е влязло в сила от летния семестър на 2020/21 г.

Припомняме, че още в края на ноември 2021 г. бе съобщено за увеличение на студентските стипендии, за което кабинетът отпусна 1.4 млн. лв. (заедно с още 13.6 млн. лв., дадени на висшите училища за справяне с кризата). Минималната студентска стипендия тогава се очакваше да скочи от 85 на 100 лв., а максималната – от 180 на 200 лв. „Тогава неочаквано разговорите спряха. Постановлението за стипендиите не беше изменено и стипендиите си останаха в същия размер“, обясни Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

 

СКОК

Вижте и

С предложените сега промените се предвижда и увеличение на максималния размер на помощите и наградите, които ректорите могат да отпускат на студенти за техни успехи в учебната, научноизследователската и други дейности – от 300 на 400 лв. От 100 на 140 лв. пък се повишава допълнителната стипендия, която се дава на студенти с отличен успех на матурите. Право на такава имат първите 10% от младежите с най-високи оценки на матурата по български език и литература, като на втората матура резултатът им следва да е над средния за страната, както и първите 30% от първокурсниците с най-високи оценки на втората матура по математика, физика или химия и резултат по български над средния за страната. Условие за тази допълнителна стипендия е и, че студентите трябва да учат в държавни университети в едно от следните професионалните направления: „Педагогика“, „Педагогика на обучението по…“, „Машинно инженерство“, „Електротехника, електроника и автоматика“, „Енергетика“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“, „“Материали и материалознание“, „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“, „Металургия“, „Химични технологии“, „Общо инженерство“, както и в специалност „Хидростроителство“ от професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“.

За цялата академична 2023/24 г. за увеличение на стипендиите ще са нужни 12 млн. лв., като за 2024 г. тези средства ще бъдат планирани със закона за бюджета по бюджетите на съответните държавни висши училища, уверяват от МОН.

Неусвоените средства за стипендии на студенти, обучаващи се по специалности от приоритетни професионални направления, следва да се преразпределят от университетите за стипендии на всички студенти в редовна форма, предвиждат още промените. Друга промяна е и, че отпада изискването размерът на стипендиите на студентите от приоритетните професионални направления да не бъде по-нисък от размера на стипендиите, предоставяни по критериите „успех“ и/или „доход“. Така, на всеки университет ще се даде възможност да определи самостоятелно размера на стипендиите за студентите от приоритетни професионални направления, които се предоставят само по показател „успех“ и независимо от това дали студентът получава друга стипендия по реда на постановлението, посочват от МОН.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре