Сега четете
Граничният пункт Рафа между Газа и Египет беше отворен, за да преминат камионите с хуманитарна помощ

Граничният пункт Рафа между Газа и Египет беше отворен, за да преминат камионите с хуманитарна помощ

Граничният пункт Рафа между Газа и Египет беше отворен, за да преминат камионите с хуманитарна помощ – точно две седмици след атаката на палестинската групировка Хамас срещу Израел.

За първи път Хамас освободиха заложници – две американски гражданки. Усилията за освобождаването и на останалите над 200 души, които радикалната групировка държи, продължават.

Увеличава се и броят на жертвите.

В Кайро започва среща между европейски и арабски лидери, чиято основна тема ще е търсенето на изход от кризата в Близкия изток.

Някъде на границата между Ивицата Газа и Израел. Хамас предава Джудит и Натали Раанан на израелски войници. Майката и дъщерята бяха отвлечени на 7 октомври от кибуца Нахал Оз.

Двете са във видимо добро състояние и вече са с близките си, които са в Израел. Освобождаването им е договорено с посредничеството на Катар. Жените имат американски паспорти. Близките им в Чикаго, Илинойс, не скриха радостта от щастливата развръзка.

„Аз съм бащата на Натали Раанан, Джудит Раанан е бившата ми съпруга. Отдавна чаках този момент, от две седмици. Говорих с дъщеря си по-рано днес. Тя звучи много добре и изглежда много добре. Беше много щастлива и чака да се прибере. Майка ѝ има драскотина на ръката, но Натали ми каза, че не е сериозно. И майка ѝ е добре. По-рано разговарях с президента Байдън. Благодаря му за загрижеността, че помогна за освобождаването им“, заяви Ури Раанан, баща на освободената заложничка.

Еврейската общност в едно от предградията на Чикаго организира бдение в знак на благодарност.

„Нашата общност и целият еврейски свят е преизпълнен с благодарност към Бог за чудото, което видяхме, освобождаването на Джудит и Натали Раанан от Газа, които бяха заложници на Хамас. Заедно с благодарността и радостта изпитваме дълбока загриженост и болка заради останалите над 200 заложници в ръцете на терористите от Хамас“, допълни равин Меър Хехт.

Първите камиони с хуманитарна помощ вече са в Ивицата Газа. Медикаменти и ограничено количество вода е допуснато в анклава, но не и гориво. Не е ясно колко дълго ще остане отворен пропускателният пункт Рафа на границата между палестинската територия и Египет.

Израел остава в пълна готовност за мащабна сухопътна операция в Газа. От рано сутринта над анклава се виждат гъсти облаци черен дим след среднощните израелски атаки по въздух. Ситуацията в Газа остава критична. Стотици са потърсили убежище в това училище в град Хан Юнис. Битовите условия са крайно тежки.

Вижте и

„Нощем е най-тежко. Плачат, изпускат се, няма как да чистя след това. Това място е пълно. Не мога да се грижа за децата си, нито тук е чисто, нито те. Никъде няма сигурно място за децата. Ако не умрем от войната, ще умрем от болести и зарази“, каза още Тахрир Табаш, майка на 6 деца.

В Кайро започва среща на върха за мир в Близкия изток на фона на опасенията, че поредният конфликт между Израел и Газа може да прерасне в регионална война.

Участва председателят на Европейския съвет – Шарл Мишел, както и първият дипломат на Европейския съюз – Жозеп Борел, европейски и арабски лидери. Очакванията от форума не са високи заради отсъствието на ключови играчи като Израел и Иран.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре