Сега четете
Якоб ван Бейлен: Спестяваме почти 1 000 000 лева, ако общинските съветници бъдат почтени и спазват правилника

Якоб ван Бейлен: Спестяваме почти 1 000 000 лева, ако общинските съветници бъдат почтени и спазват правилника

Търновецът предлага всички новоизбрани съветници да подпишат “Декларация за почтеност” и да се промени правилникът на новия местен парламент.

„Опитът ми в настоящия мандат на Великотърновския общински съвет сочи, че с финансовите средства се злоупотребява. Законодателният орган разходва огромна сума за дейността си – пари, осигурени от цялата общественост на Велико Търново. Открих поне два начина, чрез които бюджетът на институцията се “източва”, а щетите вероятно достигат до почти 1 000 000 лв. Това става чрез изплащането на пълния размер на заплатите на съветници, които не са присъствали на комисии или на сесията. Вторият начин е чрез плащането за ползване на консултантски услуги, които според мен не са извършени.

Членовете на Общинския съвет получават заплата в размер на 70 на сто от средната брутна работна заплата на общинската администрация за съответния месец. Това възнаграждение през 2022 г.  е приблизително 925 лева бруто / 778 нето на месец. Условието е съветникът да присъства на заседанията на постоянните комисии (всеки съветник участва в три комисии) и на заседанието на Общинския съвет – веднъж месечно, и да участва в решаването на разглежданите въпроси. Ако ги пропусне без уважителни причини, би трябвало да се намали заплатата му с 20%, ако отсъства от комисия, и 40% – ако отсъства от сесия.

Присъствието на общинските съветници на заседание на Общинския съвет се удостоверява със саморъчни подписи при регистрацията и след приключване на заседанието в присъствена книга. Присъствието на общинските съветници в работата на постоянните комисии се удостоверява със саморъчен подпис в протокола на съответната комисия в края на заседанието. Тeзи правила често се нарушават. Свидетел съм как съветници се отбелязват в протокола като присъстващи, без да са присъствали“, се посочва в изявлението на бившия общински съветник.

„Това е двойно престъпление – фалшификация на присъствения лист и измама с парите на великотърновци. Утежняващият факт е, че е извършено в негласното съучастие на останалите съветници. Има и морален аспект – тези съветници не са изпълнили обещанието си към своите избиратели – да присъстват и да вземат участие в разискванията в Съвета, въпреки това са взели заплати. Освен това много съветници, които присъстват по време на сесията, не участват във вземането на решения. Това е в конфликт с разпоредбите на чл. 24 параграф 1. Проследих го и го докладвах два пъти във ФБ страницата си като член на Съвета. Общо през 2021 г. и 2022 г. членовете, присъствали на сесиите, не са гласували 5 599 пъти, което е средно между 6 и 7 съветници за всяко предложено решение. Според моята преценка за миналия мандат става въпрос за 5-10% от общите разходи за заплати или около 115 000 лева.“, посочва още Якоб ван Бейлен.

В допълнение към заплатите, всеки общински съветник има право да му се възстановят суми за консултации с юрист, финансист и др., и други разходи (например за гориво или билети) във връзка с работата му в Съвета – в размер до една минимална работна заплата всеки месец (780 лева в момента, а от 1 януари 2024 г. – 933 лева, нетна сума). Разходите за консултации се отчитат с разходооправдателни документи, съгласно действащото законодателство. За миналия мандат това е обща сума от приблизително 1 022 000 лева.

„Поисках официална справка от администрацията и разполагам с точните суми. 5 съветници са се възползвали от тази възможност до последната стотинка. Почти всички други са възстановили разходи за повече от 85% от максималната сума. Само 1 съветник (аз) не е използвал тази опция„, коментира още бившия общински съветник.

Ето защо предлагам всички новоизбрани общински съветници да подпишат следната “Декларация за почтеност”:

Декларация за почтеност на общинския съветник:

  1. Във всичките си действия ще бъда верен на клетвата, която съм положил.

2. В качеството си на общински съветник няма да приемам от никого пари, стоки и услуги, нито обещания и ангажименти от никого, които имат очевидната цел да повлияят на моето поведение при работата и гласуването в Общинския съвет или комисиите в него, както и няма да поемам обещания или ангажименти извън своята съвест.

Вижте и

3.Ще регистрирам присъствието си в заседанията на комисиите и Съвета, само ако действително присъствам на заседанието (от началото до края му).

4.Ще се възползвам от правото на разходи за консултация с експерти или ще поискам възстановяване на други разходи (като гориво), само ако действително съм направил тези разходи и те действително са свързани с теми от дневния ред на заседанията, които трябва да бъдат обсъдени. За проведените консултации ще мога да представя писмени доказателства, при поискване.

5.Винаги ще гласувам и ще се изказвам честно, според съвестта си и въз основа на това, което лично намирам в интерес на Велико Търново и неговите жители.

 По публикацията работи Мирослав Дечев 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре