Сега четете
Лекарствата за лечение на диабет и антибиотиците ще се изписват само с електронна рецепта от днес

Лекарствата за лечение на диабет и антибиотиците ще се изписват само с електронна рецепта от днес

Лекарствата за лечение на диабет и антибиотиците ще се изписват само с електронна рецепта от днес. Въведението влезе в сила, след като преди седмица в „Държавен вестник“ излязоха промените в съответната наредба на МЗ.

Целта на промените е да се проследяват по-ефективно наличностите – диабетиците често страдат от дефицит на един или друг инсулин и други препарати, но и да се подобри контрола върху прекомерно честата и неправилна употреба на двата вида лекарства без лекарско предписание. При антибиотиците от години е известно, че има голям дял самолечение, но напоследък при диабетиците също се появи такъв проблем заради новото поколение лекарства за контролиране на кръвната захар, които се ползват и от здрави хора за отслабване – интересът към оземпик например регулярно води до изчезването му от аптеките точно за хората, които имат най-много нужда от това.

„Разбираме, че всяко нововъведение е предизвикателство, но тук целите на министерството са ясни. Ако успеем да намалим употребата на антибиотици без рецепта, дори само с 5%, това ще е успех“, коментира преди няколко дни на разяснителна среща за е-рецептите зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Издаването на електронна рецепта не отменя посещението при лекар, тъй като предписването на медикаменти се извършва след физически преглед. За да издаде е-рецепта, медицинският специалист е необходимо да разполага с компютър, мобилно устройство, интернет връзка и специализиран медицински софтуер, като такива са изискванията при работа и с Националната здравноосигурителна каса, обясняват от МЗ.

Вижте и

Вече има и мобилно приложение за лекарите – eRx, разработено от „Информационно обслужване“. То е предназначено за издаване на електронни рецепти в ситуации, при които лекарят няма достъп до компютър с медицински софтуер. Мобилното приложение притежава функционалност за предписване на лекарствени продукти и в офлайн режим (при липса на интернет свързаност), като при възстановяваване на свързаността предписаната рецепта се изпраща към Националната здравно-информационна система.

Сигнали за нередности при изписването на лекарствени продукти, могат да бъдат подавани в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ – 02 80 50 433, а също и в Изпълнителна агенция по лекарствата – 02 89 03 555.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре