Сега четете
„Кой-кого“ е мотото на 13-ия фестивал за свободен театър АCT

„Кой-кого“ е мотото на 13-ия фестивал за свободен театър АCT

„Кой-кого“ е мотого на 13-ия фестивала АCT (София, 20-26 октомври), съобщават организаторите. Програма включва над 20 спектакъла от всички жанрове и форми на съвременния театър. Публиката ще избира между събития, които представят съвременната българска драматургия, преосмислена класика, съвременен танц, цирк, пърформанс, мултижанрови експерименти, импровизационен театър, реализирани от дебютиращи артисти и ветерани.

„С мотото „Кой-кого“ подчертаваме готовността на театралните професионалисти да защитят ценностите на независимата сцена – експеримент, социална ангажираност, актуалност. Тази година фестивалът е различен и вместо да отворим покана към артистите, които да бъдат оценявани от жури, поканихме пространства от свободната сцена сами да направят своята селекция, която предлагаме на софийската публика. Този избор е символ на ангажимента на свободните артисти към изкуството във време на конфликтна среда, административни и политически турбулентности, времена пред които културният сектор е изправен. Искаме да запазим свободата на общността чрез по-силна връзка между артисти, пространства, фестивали, организации и публика и да проверим проверим кой-кого, до кого и още докога“, разказват организаторите.

ПРОГРАМАТА 

Откриването е с „Паметника на неизвестната съпруга“ на режисьорите Кристиан-Божидар Мюлер и Оливър Токташ. Германският артист с български корени Мюлер кани на пътуване към корените на личността в контекста на постоянната миграция в Европа. Мястото е сцена „Дерида“.

Международната  програма е фокусирана върху изгряващи артисти от цял свят. „Това са хора, търсещи нови художествени средства и поставящи под въпрос съществуващото статукво. Тази година в програмата са включени още два проекта, чиято пресечна точка е Берлин“, разказват организаторите. Освен откриващото събитие, „Кога за последен път си правил секс на върха на планина?“ на германската компания „Русалки“ ООД и представлението  „Можем и стенейки“ на компанията „Аба Найа“, предлагат различни версии  на причините човек да бъде другаде.

В програмата са също „Виктория“ на номинирания за „Икар“ режисьор Йордан Славейков, „Inferno – пътуване към Ада на Данте“ от ателие „Пластелин“, „Зарови ме в небето“ по „Кървави разкази“ на Александър Чакъров и под режисурата на Анастасия Събева, „Тук или там“ – шоу на „ХаХаХа ИмПро“, в което режисьор е зрителят, „Морфин“ с награда „Икар“ (2023) за дебют на режисьорката Кристина Беломорска, „Леонс и Лена“ на Боян Крачолов, пърформансът-инсталация WaR|Raw Faces на Филип Миланов, „Оратория“ –  съвременен пърформанс на режисьорката Анна Данкова, „Всичко излишно отмахнато“ – пърформанс-четене на Явор Костов-Йондин, българско-германската копродукция „37 клечки кибрит“ от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, Burnout – авторски моноспектакъл, режисиран от Ахмет Исмаил, „Желка“ – моноспектакъл на Георги Налджиев, „Критична маса“ – пърформанс на хореографката Силвия Чернева, „Кученцето се засмя“ на режисьорката Ана Батева, „Дебютни хореографски миниатюри“ – официално представяне на пет представления, създадени в рамките на професионална обучителна програма за хореографи и Резидентската програма на „Дерида денс център“.

СПЕЦИАЛНО

Специалната секция „Солидарнист“ представя съвременния танцов спектакъл „Още една стъпка“ на Виолетта Матюшенко, хореограф от Украйна. Сетивният спектакъл „Къща от спомени“ е създаден по проект „Бягащи от войната“, с участието на учениците Поли, Марта, Маша, Лиана от Украинския образователен център в София.

Вижте и

Паралелната програма предлага дискусии, презентации, прожекции и специални турове с обиколка на свободните сцени в София, както и панел с представяне на дигитален архив на свободната сцена.

КИНО

Ще бъдат показани и четири международни танцови филма. Това са „Нора“ – филм за танцьорка от Зимбабве на режисьорите Ала Ковган и Дейвид Хинтън, израелският „Дъщерята на художника“ на Маргарита Линтон и Янив Линтон, танцовото късометражно кино на компания Rubberband и „Движение (р)Еволюция Африка“ на режисьорите Джон Фрош и Ала Ковган.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре