Сега четете
Йорданка Фандъкова откри споделено зелено пространство с класни стаи на открито

Йорданка Фандъкова откри споделено зелено пространство с класни стаи на открито

Започнахме специална програма за създаване на зелени хъбове и споделени пространства в дворовете на учащата, с която всъщност увеличаваме естествената зеленина. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на споделено зелено пространство с класни стаи на открито в 68-о СУ „Академик Никола Обрешков”.

Това е една от най-важните мерки за борба с климатичните промени, както и за по-добро качество на въздуха, особено в училищата, посочи Фандъкова. Тя допълни, че по този начин децата се обучават в здравословна среда и да се учат да имат отношение към околната среда. Тези пространства са съчетание на зелени и образователни политики. Фандъкова обясни, че тези училищни дворове са много големи и асфалтирани и на практика това ги превръща в част от от градския топлинен остров. Създаването на такива зони спомага за намаляването на ефекта от този топлинен остров, допълни кметът.

В 68-о СУ има засадени храсти и дървета, които ще пораснат и ще направят естествена преграда от големия булевард, който минава и, разбира се, тези невероятни класни стаи на открито, в които учителите и учениците се чувстват добре, интересно им е и забавно, а в същото време учат доста сериозни неща, посочи Фандъкова. По думите на столичния кмет директорът е много деен човек и в момента се ремонтира басейнът в училището, предстои и саниране на сградата, както и създаване на нови спортни площадки.

Кметът обясни, че са започнати обсъждания с ръководствата на училищата и обществените съвети за отваряне на обществените дворове. Всъщност 68-о СУ има отворен двор и събота и неделя се ползва от живеещите наблизо, като по този начин се превръща в един парк, където децата могат да играят, посочи Фандъкова.

Вижте и

Директорът на 68-о СУ „Академик Никола Обрешков” Румяна Парцова обясни, че интересът им към този проект не е бил случаен, а естествено продължение на развитието на 68-о училище, което е иновативно, с преподаване на интегративни предмети. Последният предмет, с който потвърдихме иновативния си статут, се казва „Природен и дигитален свят“, обясни Парцова.

По думите ѝ в 68-о СУ е построен по Националната програма за изграждане на училищна СТЕМ среда много голям център, който се простира на 604 кв. метра. Това е СТЕМ център по природни науки, изследване и иновации, който работи много добре, посочи още Парцова. Тя допълни, че всичко това не става случайно, а всяко действие е обвързано с основните политики на училището, в това число влизат и откритите класни стаи. За тях най-щастливи са малките ученици, каза директорът.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре