Сега четете
България ще продължи да подкрепя Грузия по пътя на нейната европейска интеграция

България ще продължи да подкрепя Грузия по пътя на нейната европейска интеграция

България ще продължи да подкрепя Грузия по пътя на нейната европейска интеграция. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след срещата си с министъра на външните работи на Грузия Илия Дарчиашвили в Министерството на външните работи (МВнР). Дарчиашвили е на работно посещение в България.

Мария Габриел подчерта, че това е първо посещение на външен министър на Грузия по двустранна линия от 10 години насам. Визитата се осъществява в година, в която политическият ни диалог с Грузия е особено интензивен, посочи тя. Вицепремиерът отбеляза, че днешното посещение на грузинския външен министър се случва в особено важен момент за Грузия на фона на високите амбиции на грузинското правителство и общество за европейската и евроатлантическата интеграция на страната.

Като държава членка на Европейския съюз (ЕС) и НАТО, преминала през дългия и понякога труден път на реформи, България добре разбира важността на настоящия момент за нашите грузински партньори и последователно подкрепя геополитическия избор на Грузия, каза Габриел. Тя отбеляза, че между двете държави са изградени дългогодишни исторически и културни връзки, а нашите народи споделят общи ценности и стремежи.

България безусловно подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Грузия в нейните международно признати граници, заяви Габриел. Остро осъждаме продължаващата незаконна окупация от Руската федерация на грузинските територии и Абхазия, Цхинвали, Южна Осетия, заяви вицепремиерът.

Обсъдихме и много важната роля на Грузия за сигурността и стабилността в Черноморския регион, включително в настоящия тежък геополитически контекст, посочи Габриел. По думите ѝ ролята на политиката на разширяване на ЕС и на политиката на отворени врати на НАТО остават ключови за постигането на сигурност, стабилност и траен социално-икономически напредък в Черноморския регион. България ще продължи последователната си подкрепа за Грузия в тази посока, както в двустранен, така и в многостранен план, заяви Габриел.

Тя припомни решението на Европейския съвет от юни 2022 г., с което бе предоставена европейска перспектива на Грузия.

Вижте и

Грузия постигна съществен напредък по пътя на европейското сближаване. Съвсем скоро очакваме и доклада на Европейската комисия за неговата оценка. Направихме преглед на постигнатото, очертахме усилията, които са направени във всяка една от ключовите области, отбеляза Габриел.

Вицепремиерът посочи, че двете държави имат и още много общи интереси и по линия на свързаността във всичките ѝ аспекти – регионална, икономическа, инфраструктурна, дигитална. Със сигурност ще работим за задълбочаване на сътрудничеството ни и за изпълнение на проекти от общ интерес, добави Габриел.

Вицепремиерът изрази подкрепата на българското правителство за европейската интеграцията на Грузия и посочи, че грузинските власти трябва да продължат с провеждането на необходимите реформи, за да може в най-кратък срок Грузия да получи признание за положените усилия.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре