Сега четете
Румен Радев: Действията ни до момента са свързани именно със запазване на въглищните централи

Румен Радев: Действията ни до момента са свързани именно със запазване на въглищните централи

Министерският съвет (МС) и в частност Министерството на енергетиката (МЕ) се водим само от интереса на България и на нейните граждани, заяви министърът на енергетиката Румен Радев по време на разискванията по внесения вот на недоверие към кабинета „Денков“ „заради провала в сектор „Енергетика“. Той посочи, че настоящите дебати са възможност да разговарят за предизвикателствата в сектора и за работата на екипа на МЕ по редица изостанали задачи.

Преговорите за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в част „Енергетика“ са започнали още в първите дни на този кабинет и продължават, каза Радев. Не сме неглижирали решението на Народното събрание, гарантиращо запазването на терените на Мини „Марица Изток“, заяви той.

Енергийният министър посочи, че Министерският съвет е актуализирал Пътната карта за климатична неутралност, за да отговаря на последното споразумение, подписано на 3 октомври т.г. „Тази пътна карта е прогнозна основа, върху която да стъпим, когато планираме енергийното бъдеще на страната. Тя не предвижда ликвидиране на мощности, нито излага на риск енергийната система на страната ни и нейната сигурност, напротив – дава отправна точка и то с числа и модели, за да не позволим никакъв риск за енергийната ни система и сигурност“, заяви министър Радев. Въпросът за работните места е този, който сме взели присърце, затова и няма да се уморим да повтаряме, че териториалните планове за справедлив преход са единственият инструмент на солидарност, който позволява да започнем да решаваме социалния проблем – този със създаването на смислени нови работни места, каза той.

Радев посочи, че срокът за предоставяне на Интегрирания национален план „Енергетика и климат“ към ЕК е бил 30 юни т.г. и са договорили неговото удължаване. Ангажирахме се първите разчети и предложения за актуализацията да бъдат споделени с ЕК до края на ноември, добави той. До оформянето на пълната визия на актуализирания интегриран план съдържанието му ще бъде дискутирано с всички заинтересовани страни, включително със социалните партньори, каза енергийният министър. Окончателното предложение за актуализирания план ще бъде представено през 2024 г. след постигане на публична подкрепа и обществено съгласие, заяви той.

Вижте и

Министърът коментира, че България ще мобилизира ресурс, държавен и частен, но трябва да се използва и солидарният ресурс от Фонда за справедлив преход за инвестиции. Той посочи, че регламентът за Фонда изисква при планиране участието на големи предприятия да се докаже необходимостта от това. Поради тази причина МЕ разработи и обяви прозрачна и отворена процедура към всички големи предприятия, които имат интерес от инвестиции в региона, за да може да представи индикативен списък, каза Радев. Заявяването на инвестиционни намерения продължава да 6 ноември т.г., допълни той.

Министър Радев заяви, че за тези четири месеца са отбелязали напредък и благодари на екипа на Министерството на енергетиката, на дружествата от енергийния сектор, на МС, на депутатите от енергийната комисия, социалните партньори, неправителствените организации и на заетите в сектора, които, по думите му, с работата си гарантират, че „дори и най-студената зима да дойде, ние сме обезпечили работата на сектора и няма да имаме проблем с посрещането на нуждите на гражданите, бизнеса и институциите“. Той посочи, че след дебатите този отчет ще бъде качен на страницата на МЕ, за да бъде обществено достояние.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре