Сега четете
Тодор Тагарев ще участва в Европейската конференция за отбрана и сигурност

Тодор Тагарев ще участва в Европейската конференция за отбрана и сигурност

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заминава на посещение в Брюксел, за да вземе участие в поредица от форуми на ЕС и НАТО, свързани с подобряване на способностите за отбрана, съобщиха от Министерството на отбраната.

 

На 10 октомври министър Тагарев ще участва в Третата европейска конференция за отбрана и сигурност. Той ще сподели националния ни опит по темата „Увеличаване на боеприпасите и съвместното придобиване: добри практики и предизвикателства на национално и европейско ниво“.

 

Този цикъл от годишни конференции бе стартиран за насърчаване на европейското сътрудничество в областта на сигурността и служи като платформа за задълбочени дискусии между заинтересовани страни на високо равнище, включително високопоставени политици от ЕС и от държавите-членки, гражданско общество и лидери на европейски отбранителни компании.

 

Участниците ще имат възможност да обсъдят текущите и бъдещите европейски отбранителни програми и конкретните инициативи, разработени след началото на войната в Украйна.

 

В периода 11-12 октомври 2023 г. министър Тодор Тагарев ще вземе участие в редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО.

 

Форумът ще даде възможност за обсъждане на ключовите решения, свързани с възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, взети на срещата на върха във Вилнюс, Литва, през юли тази година, текущото състояние на мисиите и операциите, както и подготовката на предстоящата среща на върха през 2024 г. във Вашингтон, САЩ.

 

По време на срещата ще се проведе и първото заседание на Съвета НАТО- Украйна на ниво министри на отбраната, на което министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров ще представи актуална информация, свързана с войната и плановете за реформи в страната. Министрите на отбраната ще разгледат още прилагането на многогодишната програма за подпомагане на Украйна, одобрена на срещата на върха във Вилнюс.

 

Вижте и

На 11 октомври, преди срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в редовната среща на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. Те ще проведат и среща с Върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи, на която ще бъдат обсъдени актуални теми, свързани със сигурността в Черноморския регион и изпълнението на решенията от срещата на върха във Вилнюс.

 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев откри Четвъртата международна конференция на ръководителите на вътрешния одит на министерствата на отбраната на страните-членки на НАТО на 5 октомври. Организатор на престижния двудневен форум е Дирекция „Вътрешен одит“ в Министерството на отбраната със съдействието на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE), който е домакин. Темата на конференцията е „Одитът в отбраната във време на нови рискове“, съобщиха от Министерството на отбраната.

 

Подобни форуми са изключително важни за обмяната на добри практики и подобряването на координацията между вътрешните одитори на страните-членки на алианса, отбеляза министър Тодор Тагарев.

 

По думите му дефинирането на новите рискове и споделянето на опит в борбата с корупцията са изключително важни, особено след промяната на политическата и обществена среда след началото на войната на Русия в Украйна. Той изрази надежда, че дискусиите и споделянето на добри практики ще допринесе за усъвършенстване на ефективността на системите за финансово управление и контрол в областта на отбраната.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре