Сега четете
Премиерите на България, Гърция и Румъния се събират днес в „Евксиноград“

Премиерите на България, Гърция и Румъния се събират днес в „Евксиноград“

Министър-председателят акад. Николай Денков ще бъде домакин на тристранна среща, на която ще участват премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Йон-Марчел Чолаку, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Тримата ще се срещнат днес в резиденция „Евксиноград“ край Варна.

Ще присъстват също заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас и еврокомисарят по транспорт Адина Вълян. Ще участва и министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов.

Основен акцент в разговорите ще бъде регионалната свързаност и по-конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова. Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави.

Вижте и

Срещата бе инициирана от акад. Николай Денков при визитата му в Атина през август. Тогава бе заявена позиция от българска страна, че бъдещият коридор ще функционира още по-ефективно, когато всички страни по трасето станат членки на Шенгенското пространство и границите между тях отпаднат.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре