Сега четете
За осми път Радомир събира на празник любителите на бозата

За осми път Радомир събира на празник любителите на бозата

Празник на бозата под надслов „С боза, гозба и песен“ ще се състои на 14 октомври в Радомир, съобщиха от Общината.

Музейната експозиция „Стойова къща“ ще отвори врати за жителите и гостите на града, които ще могат да разгледат старинните съдове и предмети, свързани с бозаджийския занаят, да се запознаят с някогашната технология на производство и да научат любопитни факти, свързани с производството на напитката. Ще бъде направена демонстрация по приготвяне на боза по традиционна радомирска рецепта.

Отново ще приеме посетители импровизираната бозаджийница на албанеца Али Сербез, родоначалник на производството и търговия с боза в града. Ще оживее старата градска чаршия, където изискани дами със слънчеви чадъри и ветрила заедно с кавалерите си ще пият по една боза, ще пазаруват домашно произведени продукти от възстановения пазар. Ще бъде показан и начинът за приготвянето на баклава.

За жителите и гостите на Радомир е подготвена празнична програма с участието на фолклорните изпълнители Сорина Богомилова, Георги Гьолски и Юлиян Асенов. В проявата ще се представят още фолклорен ансамбъл „Етнофолк“ и хореографът Памбос Агапиу с неговото латино шоу. Популярният шеф готвач Станислав Иванов ще сготви на живо популярната радомирска кавърма.

Вижте и

В началото на миналия век Радомир е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза се е носела из цялата страна. Жителите на града усвоили занаята от албанците, за които признават, че са най-добрите майстори на гъстата напитка на Балканите.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре