Сега четете
Започва годишният планов ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

Започва годишният планов ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

АЕЦ „Козлодуй“ започва от днес годишния планов ремонт на шести блок. Спирането на ядрената мощност е съгласувано с Централно диспечерско управление към „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД след предварително подадено заявление, информира пресслужбата на централата.

Успешното изпълнение на предвидените мероприятия е обезпечено с необходимите ресурси и квалифициран персонал. Ремонтът ще бъде проведен съгласно технологичните изисквания и се предвижда да приключи до края на ноември.

По време на престоя на блока ще бъдат извършени планираните ремонти дейности, профилактика и техническо обслужване на системите и съоръженията, което ще осигури безопасната и надеждна експлоатация и стабилни енергийни доставки през есенно-зимния период. Успоредно с това ще бъдат реализирани планираните мероприятия, свързани с дългосрочната експлоатация на блоковете на атомната централа. Реакторът на шести блок ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата, 29-а горивна кампания, се посочва в съобщението.

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” работи съгласно графика за електропроизводство, допълват от атомната централа.

Вижте и

Любословие.бг припомня, че през декември 2022 г. АЕЦ „Козлодуй“ и компанията „Фраматом“ (Framatome GmbH) подписаха споразумение за доставка на свежо ядрено гориво за шести блок на атомната централа. Старши вицепрезидентът по горивото на „Фраматом“ Лионел Геф заяви, че горивото на компанията вече е лицензирано. Сключеното споразумение регламентира график на бъдещите преговори и сключване на договор за доставка на свежо ядрено гориво за шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. Двете страни ще сключат договор за до 12 презарядки за периода 2025 – 2034 г. включително.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре