Сега четете
Крум Зарков: Откакто има ново управляващо мнозинство, механизмът за разследване на главния прокурор беше замразен

Крум Зарков: Откакто има ново управляващо мнозинство, механизмът за разследване на главния прокурор беше замразен

Откакто има ново управляващо мнозинство, механизмът за разследване на главния прокурор беше замразен с ненужен закон, а Висшият съдебен съвет (ВСС) беше застопорен, успокоен и изоставен. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР Крум Зарков, съветник на президента по правни въпроси и бивш служебен министър на правосъдието.

Главният прокурор беше отстранен, сменен, избран бе изпълняващ функциите – и всичко свърши, каза Зарков.

Слушайки дебатите в парламента по промените в Конституцията, останах с впечатлението, че в управляващата коалиция са твърдо решени да ги направят, но не ги интересува много точно какви да са, просто те имат нужда от това „знаме“, нещо трябва да се случи, коментира Зарков. Те сами са объркани по отношение на целта, която преследват, смята той. Зарков отбеляза, че в началото идеята е била промяна в частта за съдебната власт, след което е размита, и сега въпросът е вече да има някаква конституционна промяна, за да могат тези партии, които не се харесват помежду си, да се легитимират пред избирателите си защо са заедно в това управление. Бягството от този отговор води до непрекъснати провали, изтъкна съветникът на президента. Той уточни, че има предложения, които трябва да бъдат подкрепени. Законодателният процес в България по принцип има подобрение, но за Конституцията трябват по-високи стандарти, подчерта Крум Зарков.

Според него разделянето на ВСС, което започна 2015 г., може да продължи, то трябва да бъде поощрено, но внимателно да бъде разгледан балансът по отношение на прокурорския съвет. Да се помисли също до каква степен пленумът на ВСС, с ограничени правомощия, може да продължи да действа. Важно е и кои ще са хората, които ще бъдат избрани в следващия ВСС, които след това ще излъчат новия главен прокурор.

Вижте и

Бившият правосъден министър има съмнения и за ефективността на приетия скоро от парламента антикорупционен закон.

Правната стойност на споразумението с протестиращите миньори и енергетици, одобрено от Народното събрание, сама по себе си е съмнителна, неговата логика е неразбираема, всяка точка противоречи на предишната, изтъкна още съветникът на президента. Опасенията ми са, че нищо няма да се случи, добави той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре