Сега четете
Стотици отпразнуваха променящата се природа, която си струва да бъде съхранена, по време на “Природа фест”

Стотици отпразнуваха променящата се природа, която си струва да бъде съхранена, по време на “Природа фест”

Стотици хора на всякаква възраст отпразнуваха променящата се природа, която си струва да бъде съхранена, по време на “Природа фест”, провел се на 30 септември в Топлоцентрала в София.

“Природа фест” беше място за среща с неправителствените организации – членки и приятели на Коалиция “За да остане природа в България”, които чрез игри, турове и изложби споделиха с посетителите любопитни факти за работата си, а по този начин и за дивата природа на България.

Около 50 отбора (семейства с малки деца, но и няколко групи тийнейджъри) обиколиха Южен парк 2 в търсене на съкровище – знание за птиците, насекомите и дърветата в парка, което пък им гарантира страхотно преживяване и подарък – възможността да си направят сами значка със символ по избор!

Огромен беше интересът и към построяването на къща за опрашители (самотни пчели). След няколко часа чертане, рязане на дъски, бамбук и тухли под зоркия поглед на природолюбителя Александър Маринов, ентомолога Александър-Константин Йовчев и Росен Василев от Българска фондация Биоразнообразие, домът за опрашители беше завършен. Предстои той да бъде поставен в градска среда, за да научат още повече хора за съдбата на опрашителите и начините да им помогнем.

Три групи изследваха парка в търсене на птици, водени от експерти от Българското дружество за защита на птиците, а десетки чуха вдъхновените им разкази за кампанията “Земя под заКрила”.

Почти през целия ден продължи изследването на Драгоманското блато и някои негови посетители, пренесени за малко в парка от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, както и експериментите с фотокапани, които привлякоха вниманието на младежката публика.

Фондация “По-диви Родопи” спечелиха вниманието на най-малките посетители на природа фест с цветните си пъзели, чрез които децата научиха за ценни видове, за които фондацията се грижи.

Мини изложба представи мащабната работа по почистване на българските планини на екологично сдружение “За Земята” и инициативата им “ИзЧисти планини”.

Край макетите на хищни птици, с които се снимаха малки и големи, Зелени Балкани разказваха за предизвикателствата пред опазването на тези ценни видове.

Какво да правим и да не правим при среща с мечка пък споделиха от WWF България.

За вековните дървета край нас, децата учиха докато сгъват оригами с помощта на Асоциация на парковете в България, а възрастните – с разходка до “Славейковите дъбове” и дъба на Безеншек в Лозенец, организирана от Фондация “ЕкоОбщност”.

От Българска фондация Биоразнообразие пък изпратиха посетителите с бурканчета морска сол с подправки, които участниците сами смесиха, както и с торби, пълни с “цветни бомби” – топчета пръст със семена на медоносни растения.

Едно от най-чаканите събития на фестивала беше Есенната миграция на дрехи, по време на която много хора оставиха здрави, но нежелани вече дрехи и взеха такива, които им носят радост. Инициативата беше организирана от Българска фондация Биоразнообразие, сдружение За Земята и TexCycle, които пък се погрижиха за дрехите, останали непожелани след края на фестивала.

По време на гражданския дебат с политици и експерти, организиран от Зелени закони пък, 60 души участваха активно с въпроси, обмяна на опит и идеи за справяне с предизвикателствата пред опазената околна среда.

Вижте и

Природа фест завърши тържествено с церемонията по връчване на Годишните награди за биоразнообразие и климат на Българска фондация Биоразнообразие!

“Природа фест”  е част от проекта „Природата няма глас, тя има нас“, който цели да популяризира общите усилия на природозащитни организации, обединени в неправителствената Коалиция „За да остане природа в България“ за съхраняване на природното богатство на страната ни. Проектът „Природата няма глас, тя има нас“ се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство със СНЦ „Зелени Балкани” и с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Източник: Българска фондация „Биоразнообразие“

Снимки: Българска фондация „Биоразнообразие“, „Креативо.ком“ ЕООД, Сдружение „За Земята“, Вяра Пейчева

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре