Сега четете
Ендоваскуларният конгрес е една от крачките за постигане на стратегията за изграждане на центрове за лечение на инсулт

Ендоваскуларният конгрес е една от крачките за постигане на стратегията за изграждане на центрове за лечение на инсулт

Балканският ендоваскуларен конгрес е една от крачките за постигане на стратегията за изграждане на центрове за лечение на инсулт, каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по време на откриването на форума, чийто домакин е Дружеството по ендоваскуларна терапия. Това съобщиха от дружеството. Форумът се провежда в София. Изключително съм щастлив, че събитието се осъществява с подкрепата и на Световната организация за лечение на инсулт, което показва, че сме в правилната посока на постигане на нашата цел, допълни министър Хинков. „Аз имам ангажимент като министър да стартирам един проект за програма за изграждане на центрове за лечение на инсулт в България, който се финансира от Плана за възстановяване и устойчивост. Досега не беше много ясно какво точно и как трябва да бъде направено, тъй като работната група предимно търсеше някакви критерии за избор на болници, където да бъдат изградени тези центрове у нас“, добави той. По думите му дали ще има центрове „майки“ и формулата къде да се създадат тези центрове е въпрос на концепция. „Към работната група ще се присъединят проф. Иво Петров и други водещи специалисти, като в много кратки срокове и с помощта на Световна организация за лечение на инсулт, ще бъдем готови с концепцията“, каза още министър Хинков.

 

Над 500 експерти от 20 държави участват в осмото издание на международното медицинско събитие. В рамките на форума се представят новите тенденции в безкръвното лечение на сърдечно-съдови заболявания. Основен акцент са последните достижения и възможности за ендоваскуларно лечение на остър исхемичен мозъчен инсулт. Участниците в конгреса обсъждат и лечението на аортни аневризми.

 

По време на конгреса ще бъдат представени клинични случаи с едноваскуларно лечение на съдова патология, които ще се излъчват онлайн от ангиографските лаборатории на Националната кардиологична болница, на „Аджибадем Сити Клини Сърдечно-съдов център“ и на столичната болница “Св. Анна”.

Вижте и

 

Българското дружество за ендоваскуларна терапия подкрепя съвместните усилия на инвазивни кардиолози, съдови хирурзи, специалисти по образна диагностика, неврохирурзи, ангиолози и невролози за обединение в мултидисциплинарна съсловна организация, която да създаде единен стандарт за лечение на заболяванията на периферната съдова система. Друга задача на Българското дружество по ендоваскуларна терапия е да подготви лекарите в страната ни за прилагането на съвременни инвазивни техники, участвайки в курсове за придобиване на квалификация, на които ще бъдат сертифицирани като специалисти по ендоваскуларна медицина.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре