Сега четете
Основният приоритет на България остава задълбочаването на нашата европейска интеграция

Основният приоритет на България остава задълбочаването на нашата европейска интеграция

Румен Радев

Основният приоритет на България остава задълбочаването на нашата европейска интеграция – членството в Шенген, еврозоната и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), каза президентът Румен Радев по време на Годишната конференция на министъра на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на Република България, която се провежда днес в Резиденция „Бояна“. Конференцията е под надслов „България в многополюсния свят: предизвикателства, приоритети, решения“.

Държавният глава подчерта, че основната цел на външната политика е националната сигурност и независимостта на страната. За да имаме ефективна външна политика, трябва да имаме ясни цели и приоритети. Тези приоритети трябва да бъдат комуникирани и отстоявани навън с консенсус, посочи Радев. По думите му е изключително важно как ще бъдат реализирани тези приоритети. Трябва да имаме пълноценна стратегия с ясни механизми, които реализират нашата визия навън. Трябва да имаме силни структури по места в света и тук, посочи Радев.

Държавният глава благодари на участниците във форума, че продължават да отстояват, съхраняват и да развиват богатите традиции и достижения на българската дипломация. Продължавате да отстоявате с достойнство и чест интересите на България по света. Това изисква много усилия, защото виждаме, че в един свят с огромна динамика на геополитическите процеси, с влошаваща се среда за сигурност, включително днес в Черно море, имаме предпоставки за влошаване на сигурността, коментира Радев. В свят с една жестока конкуренция в икономическата област, със задълбочаващи се климатични промени, обедняване на цели държави, на огромни слоеве от населението. Това поставя големи изисквания и предизвикателства към българската дипломация, добави той.

Радев заяви, че войната в Украйна увеличава риска за мира и сигурността не само в региона на Черно море, а и в глобален мащаб. Този военен конфликт отдавна прерасна във война на изтощение, която подлага на огромно изпитание нашите икономически и социални системи, която повишава инфлацията и води до задълбочаване на процесите с нарастване на бедността, посочи държавният глава. По думите му наред с укрепването на нашата национална сигурност, модернизацията на Българската армия, с повишаването на оперативните способности, България следва да полага активни усилия за подкрепа на всички многостранни отношения, водещи до деескалация, незабавно прекратяване на военните действия и установяване на мир, до ограничаване на последствията.

България има нужда от много по-евтини, но с огромна ефективност малки проекти за модернизация, касаещи системи за наблюдение, разузнаване, комуникация, координация и управление, за да може големите проекти, които носят голям боен потенциал, да могат да се включат в единно информационно пространство, смята Радев.

Изключително несправедливо е това, което се случва в момента за България и Румъния относно Шенген, заяви държавният глава. Радев посочи, че Шенген е важна тема за България и касае нашата икономика, време, достойнство. Достойнството на всеки един български гражданин, който чака по опашки. За да бъдем успешни за приемането ни в Шенген трябва да е ясна и хронологията на процеса, посочи Радев. По думите му България и Румъния не са остров на хаос и липса на върховенството на правото.

Ние правим много неща и се справяме по-добре от редица държави членки на Шенген по отношение на защита на външните граници, посочи Радев. „Въпросът е „вие какво правите“, защото ние в България задържаме през ден нелегални трафиканти на мигранти. Тези трафиканти на мигранти идват от държавите членки при нас, за да правят бизнес през нашата граница, а вие защо ги пускате? Ние, когато ги разпитаме, се установява, че най-важното са финансовите и организационни центрове на тази престъпна мрежа, която не е само трафик на мигранти, тя ражда корупция, престъпност, сива икономика. Тези центрове не са в България, те са на север и запад от нас, дайте да се справим заедно“, коментира Радев. Той посочи, че именно затова страната ни е инициирала целева работна група. По думите му, докато не се разбият тези центрове, винаги ще има трафик на мигранти през външните граници.

Вижте и

Радев отбеляза, че с подписването на договора на Европейския съюз ние сме приели, че трябва да се присъединим към еврозоната. Това трябва да отчита готовността на българската икономика и общество, и ние трябва да станем член на еврозоната, когато реално сме покрили с ясни, силни, икономически мерки условията за дефицит и инфлация, а не чрез административни решения и срокове, посочи той. По думите на Радев това изисква активна, сериозна политика в областта на икономиката.

Членството в ОИСР е стандарт, който ще облекчи инвестиционния процес, но ние трябва да направим така, че реформите, които трябва да извършим, да водят до много по-добри политики в образование, здравеопазване, конкурентоспособност, за да можем да повишаваме качеството на живот на българските граждани. Процесът върви с изключително добри темпове, каза Радев.

Той отбеляза като изключително амбициозна цел създаването на външнополитическа стратегия на страната ни. Имаме нужда от такава стратегия, добави Радев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре