Сега четете
Мика Зайкова: Забравете за забавената инфлация, горивата тръгват стремително нагоре

Мика Зайкова: Забравете за забавената инфлация, горивата тръгват стремително нагоре

Забравете за забавената инфлация, горивата тръгват стремително нагоре. Това каза в аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“ финансовият експерт и бивш народен представител Мика Зайкова. „Горивата в България растат нагоре във връзка с проблемите ни с „Лукойл-Нефтохим“, с „Росенец“ и предварителното приключване на концесията и на дерогацията. От тук нататък се очаква бензинът и дизелът да вървят нагоре и да надвишават 4 лева, след някоя и друга седмица. А пък това влияе на транспорта, който превозва храни, стоки и се създава допълнително напрежение. Аз лично очаквам инфлацията да тръгне стремително нагоре и до края на година да имаме 9-10 %, а да не говорим за следващата година“, посочи Мика Зайкова.

 

Тя припомни още, че от 2024 година се минава на пазарни цени на електроенергията. „Правителството казва, че ще помага, но не може да подпомогне целият народ. 80% от домакинствата не се отопляват, 78% от домакинствата сега при тези цени не могат да си плащат месечните сметки. Може и да се отроят от другата година цените“, добави Зайкова.

 

От 2024 година с 22% се увеличава и цената на водата, по думите й.

 

Според Мика Зайкова при хармонизирания индекс на инфлацията на европейския пазар не се отчита динамиката на цените на храните. А при нас те заемат над 50% от ръста на потребителските цени. „Ние имаме ръст на всички хранителни стоки – расте сиренето, доматите, краставиците. Има опасност нашият бюджет за 2023 година да не се изпълни и предвидените приходи в него да не дойдат. Има ръст не само на несъбираемостта на ДДС, а и на несъбираемостта на корпоративния данък, по причина че АЕЦ Козлудуй е намалил 5 пъти печалбата. Те обраха на големите фирми печалбите и не оставиХа една стотинка развитие. Приходите ще бъдат рязко намалели“, каза още Зайкова.

Вижте и

 

A

A

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре