Сега четете
Депутатите ще заседават последно на 6 Октомври и се връщат на работа на 8 Ноември

Депутатите ще заседават последно на 6 Октомври и се връщат на работа на 8 Ноември

Народните представители удължават предизборната си ваканция за местния вот и вместо три седмици, ще се откъснат от законодателна дейност за близо месец.

Проекторешението с предложението е внесено в деловоддството днес от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Деница Сачева и Стою Стоев.

Депутатите трябваше да работят само през първата седмица на ноември и след това да се върнат на работа на 1 ноември, Ден на будителите. Бяха планирали и извънредни заседания в понеделник и вторник, но отпадат и те, както и редовното идната сряда.

Така народните избраници ще заседават само два дни другата седмица – в четвъртък и петък, съответно 5 и 6 октомври, когато са планирали да приемат на първо гласуване промените в Конституцията. После ще се върнат на работа не в свободната седмица между двата тура на местния вот, а чак след датата на балотажите, която се пада на 5 ноември.

И понеже редовните заседания на парламента по правилник се провеждат в сряда, народните представители реално ще възобновят работата си чак на 8 ноември. Така от 6 октомври до 8 ноември те няма да се занимават с парламентарна дейност.

Предстои предложението да бъде гласувано в пленарната зала.

Вижте и

Първоначалното решение народните избраници да не работят беше взето заради предизборната кампания с довода да не бъде допускана предизборна агитация от парламентарната трибуна. Реално обаче и депутатите се впускат активно в кампанията на кандидатите на своите политически сили, а и немалка част от тях, най-вече парламентаристи от ПП, „Възраждане“ и ИТН, са номинирани за кандидат-кметове. Някои от тях, като Искрен Арабаджиев от ПП, номиниран за кмет на Ловеч, вече пък декларираха, че и ако не спечелят, няма да се върнат в парламента.

Есенна пленарна ваканция няма предвидена в Правилника на парламента, а предизборната е разписана в Конституцията само когато става дума за парламентарни избори – тогава НС е разпуснат и не заседава. За местни избори обаче основният закон не предвижда депутатска ваканция.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре