Сега четете
Бойко Борисов е разговарял с премиера и с Кирил Петков във връзка с Териториалните планове за справедлив преход

Бойко Борисов е разговарял с премиера и с Кирил Петков във връзка с Териториалните планове за справедлив преход

Подкомисията за контрол на еврофондовете ще стане комисия днес, заяви Бойко Борисов пред журналисти в парламента. Комисията ще подготвя критериите за фирмите, които ще кандидатстват по Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони. Лидерът на ГЕРБ е разговарял с премиера Николай Денков и със съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, след като вчера депутати от ГЕРБ-СДС изразиха притеснения във връзка с Териториалните планове за справедлив преход за областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. Те призоваха правителството да промени по най-бързия начин плановете и изразиха притеснение, че фирми, близки до „Продължаваме промяната – Демократична България“, ще се облагодетелстват от европейските пари.

По думите на Борисов Денков е приел аргументите им и ги е уверил, че ще бъдат променени изреченията, които според ГЕРБ са притеснители, още на заседание на правителството в петък.

Едно от смущенията за ГЕРБ е „въз основа на получените инвестиции, които да бъдат подкрепени“, прочете Борисов. Той обясни: „сиреч, дава се един индикативен списък на близки фирми или част от тях, много близки до управляващите, които за нас е странно, че са се появили там“.

Другото притеснение е свързано с „формален процес на избор и оценка“, което по думите на Борисов означава, че сега се появяват едни фирми, които кандидатстват за над три млрд. лева и които по-късно ще бъдат оценявани формално. С това ние не сме съгласни, затова ще има комисия в парламента, която да разгледа всички тези неща, защото целта на териториалните планове е подпомагане на местата, където има проблем. Ще бъдат закрити работни места, посочи лидерът на ГЕРБ. Аз вярвам на акад. Денков и се надявам, че още в петък на Министерски съвет тези две изречения ще изчезнат, каза Борисов. Тогава, когато вече имаме одобрен териториален план, една компания ще кандидатства по трите основни принципа на ЕК и която спечели – съответно ще работи, обясни той. Борисов смята, че грешката е била допусната неволно, а Денков го е уверил, че парите няма да отидат в предварително определени компании.

Вижте и

Мисля, че подобно управление е уникално в света – с коалиция, с некоалиция, в същото време, удържайки на толкова яростни атаки, коментира в отговор на въпрос Борисов. Това, което сме се разбрали, е при ротацията в управлението да правим оценка на всеки един министър и заедно да решаваме, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре